Tűzoltók

2023.06.06. 20:43

Egészségtudatosak a salgótarjáni tűzoltók – több mint száztíz lánglovag vett részt a szűréseken

Egészségnapot tartott a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság dolgozóinak a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezete és a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya kedden a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon.

N. O.

Többféle szűrővizsgálatnak is alávethették magukat a tűzoltók

Forrás: NVKI

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy az eseményen a munkatársaknak lehetőségük nyílt részt venni vércukor- és koleszterinszint méréseken, emellett PSA és EKG, valamint szájüregi szűrővizsgálatnak is alávethették magukat.

Hozzátette: a kollégák egészségtudatos magatartását jelzi, hogy több mint száztízen jelentkeztek az egészségnapra, amelyet már harmadik alkalommal rendeztek meg a salgótarjáni tűzoltóságon. Szerencsére azoknak a munkatársaknak sem kell lemondani a szűrővizsgálatokról, akik a megyeszékhelytől távolabb teljesítenek szolgálatot, ugyanis június 7-én, szerdán a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon folytatódnak a vizsgálatok.

Kreicsi Mária, a Magyar Rákellenes Liga Salgótarjáni Alapszervezetének elnöke elmondta, hogy a betegségek megelőzésében egyre nagyobb hangsúlyt kap a prevenció, hiszen az időben való felismerés eredményesebb gyógyítást hozhat.

– Több szűrésen is részt vettek kedden a tűzoltók. Így például a szájüregin is, amely kiemelten fontos, hiszen sajnos élen jár hazánk a szájüregi daganatok számának a növekedését illetően. Emellett a cukorbetegség is egyre több, főleg 2-es típusú, és sokan nem is tudnak róla, így elengedhetetlen ezt is ellenőrizni. Volt testanalízis is, amely kapcsán táplálkozási tanácsot adott a dietetikus – mutatott rá Kreicsi Mária.

Kifejtette továbbá: ilyenkor bármilyen kóros értéket találnak, tanácsot adnak és javasolják a részletes szakorvosi kivizsgálást is.

Az elnök hangsúlyozta: sajnos még mindig van mit javítani a statisztikán, de az elmúlt időben már javult egy kicsit a helyzet. A nők talán példamutatóbbak a szűrésben való részvételben. A katasztrófavédelem dolgozóival kapcsolatban pedig mindig jók a tapasztaltok, hiszen fontosnak tartják a szűréseket és oda is figyelnek magukra.

Kreicsi Mária arra is kitért, hogy nagyon jó lenne, ha mindenki ilyen egészségtudatosan élne és betartaná a három legfontosabb dolgot: az odafigyelést, a szűrést és a megelőzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában