Önzetlenség

2023.06.23. 16:58

A régi idők véradási hangulatát idézték fel – sört és virslit is kaptak a donorok Salgótarjánban

Sörrel, virslivel, fagylalttal és limonádéval várták pénteken a donorokat Salgótarjánban, sokan nyújtották karjukat a retró véradáson.

G. E.

Ponyi Cintia (jobbra) először nyújtotta karját ilyenfajta tűszúrásra

Forrás: Nool

Fotó: G. E.

A nagy meleg sem szegte kedvét a segíteni szándékozóknak, annak ellenére is sokan ellátogattak a volt SZMT-székházba, ahol a régi véradások hangulatát idézték. Sörrel, virslivel és apró ajándékokkal köszönték meg a donorok önzetlenségét. Annak érdekében, hogy hazánkban a vérellátás folyamatos legyen, sokat tesznek az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Nógrád megyei szervezetének munkatársai.

– Sokan nyújtották karjukat tűszúrásra, sikeresnek mondható a mai véradás – fogalmazott Tóthné Simon Andrea, a Vöröskereszt megyei szervezetének munkatársa. – Ez nagyon fontos, hiszen a betegek nyáron sem mennek szabadságra, ilyenkor is hatalmas szükség van a véradók önzetlenségére. Rendkívül sok a baleset napjainkban, de nemcsak ezekben az esetekben és a műtétek kapcsán fontos a vérkészítmény, hiszen sok daganatos beteg is terápiás céllal kapja azt. Évente félmillió egység vérre van szükség hazánkban. 

– Már tíznél is többször adtam vért és erre az alkalomra nem egyedül érkeztem. Eljött velem a testvérem párja is, aki először nyújtotta karját ilyenfajta tűszúrásra – mondta el portálunknak Balázs Dávid.

Balázs Dávid a fotókeretnél is készített egy fényképet
Fotó: G. E. / Forrás: Nool

– Már régóta tervezem, hogy részt veszek véradó eseményen. Kissé kellemetlen volt, de ki lehetett bírni. Biztos, hogy máskor is eljövök! – vette át a szót Ponyi Cintia, első véradó. 

A délután folyamán egy különleges lehetőséggel is készültek a szervezők: fotókeretnél készíthettek fényképet a donorok, amit a helyszínen ki is nyomtattak. Azok, akik nem tudtak részt venni a retró véradáson, de egészségesnek érzik magukat és szeretnék segíteni beteg embertársaikat, jövő héten hétfőn és csütörtökön tehetik azt meg a Salgótarjáni Területi Vérellátóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában