Megtakarítás

2023.05.02. 10:56

Virtuális erőmű „épülhet” tovább Galgagután

A Virtuális Erőmű Programra adta be pályázatát nemrégiben a község vezetése, és a napokban megkapták az értesítést, hogy idén az energiahatékony önkormányzatok kategóriában a bírálók a nyertesek közé választották Galgagutát.

Hegedűs Henrik

Galgaguta is bekerült az energetikailag leghatékonyabb működő önkormányzatok közé

Forrás: pixabay

A Virtuális Erőmű Programot több mint tíz évvel ezelőtt hirdette meg a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., és fővédnöke az akkori köztársasági elnök, Áder János lett. A lényegét és filozófiáját is a volt államfő határozta meg: az a legolcsóbb energia, amit meg sem termelünk, és az a legkörnyezetbarátabb, amit fel sem használunk.

A cél, hogy megelőző módszerekkel előre elképzelni tudják a meg nem történt energiafogyasztásokat is, és ezekből a megtakarításokból építhető fel valójában ez a virtuális erőmű, amely úgy növeli folyamatosan a teljesítményét, hogy tulajdonképpen a gyakorlatban nem működik. A program által még inkább ösztönzi lehet a fogyasztókat, így jelen esetben az önkormányzatokat is, hogy a rezsiköltségeikben minél komolyabb mértékű megtakarításokat érjenek el.

Agócs Gábor, Galgaguta polgármestere megkeresésünkre elmondta, a községben már hosszú évek óta törekednek arra, hogy a hivatali épületben, illetve az egyes intézményekben, az egyre gyarapodó létszámú óvodában, a művelődési házban, a nemrégiben újranyitott iskolában, valamint a közeljövőben létesítendő bölcsődében olyan rendszereket alakítsanak ki, amelyek lehetőleg a legkevesebbet fogyasztják, és ennek köszönhetően komolyabb összegek maradhatnak benn a közös kasszában. Éppen ezért jelentkeztek a pályázatra, és a bírálóknak ezek szerint rendkívüli módon tetszettek a galgagutai megoldások.

A polgármester hozzátette: a támogatások és díjak hivatalos átadóját egy gála keretében május 4-én, csütörtökön Budapesten, a parlament épületében tartják a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában