Filmhíradó

2023.05.10. 13:55

Videón a 70 éves múlt, amikor még ökrös szekérrel jártak művelni a határt Palotáson

A mezőgazdasághoz kapcsolódó feladatokról tanultak 1953-ban Palotáson a helyiek, hogy még hatékonyabbá válhasson a termelés. A 70 éves felvételből kiderül, ebben az időben kiemelt jelentősége volt a földművelésnek.

A.E.

Mezőgazdasági esti iskolában tanulhattak a helyiek az 1950-es években Palotáson. A Magyar Filmhíradó 1953-as felvételén falusi utcaképek jelenednek meg azokból az időkből, amikor még ökrös és lovas szekerekkel tértek haza délután a földeken dolgozók a határból, majd pihenés helyett este még iskolába mentek, hogy mezőgazdasági tanfolyamon tanuljanak a földművelésről és a termelésről. A 70 éves videón láthatjuk továbbá azt is, hogy hogyan zajlott akkoriban a simítózás és a vetés a palotási határban. 

Hírportálunkon egyébként rendszeresen szemezgetünk a Magyar Filmhíradók és Világhíradók archívumából, hiszen nosztalgikus, és egyben érdekes élmény nyújt visszanézni egy-egy 40, vagy akár 80 évvel ezelőtt, Nógrád vármegyében készült videót. Korábbi hasonló tartalmainkat IDE kattintva találják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában