Környezetvédelem

2023.05.24. 11:28

Van élet a gyűjtés után – újrahasznosítják a nógrádiak által jótékony célra felajánlott kupakokat

Az utóbbi években többször indult már jótékony céllal kupakgyűjtés szűkebb hazánkban is. Ezekkel az akciókkal legtöbbször beteg gyermekek gyógyulását támogatják. Az kezdeményezéshez lelkesen csatlakoznak a segíteni szándékozók, azt azonban kevesen tudják, mi lesz az összegyűjtött kupakok sorsa.

Gulyás Edina

Korábban portálunk már beszámolt arról, hogy Nógrád-szerte gyűjtik a műanyag kupakokat, amelynek bevételét többnyire beteg gyermekek gyógyulására fordítják. Balassagyarmaton már 2021 áprilisa óta várják a kupakokat, amiket az izomsorvadásban (SMA2) szenvedő rimóci Szita Jázminnak gyűjtenek. Időközben Nagylócon is kupakgyűjtő szívet helyeztek ki a település központjában. Ezzel szintén Szita Jázmin gyógyulását támogatják. Pásztón a helyi gyermekotthon kapja a kezdeményezésből származó bevételt, Vanyarcon pedig egy kerekesszékes acsai kisfiú segítésére fogtak össze a helyiek ezen a módon. 

A kupakgyűjtő szívekbe a különböző ásványvizek, üdítők, dobozos gyümölcslevek, tejek, flakonos mosószerek, öblítők, tisztítószerek, samponok, mustárok, balzsamok, testápolók, sőt még a fogkrémek kupakját is el lehet helyezni. 

85 forintot adnak a kupak kilójáért

– A különféle jótékony kezdeményezések során összegyűjtött színes műanyag kupakokat mennyiségtől függetlenül átvesszük – tájékoztatott Tóvári Gyula, a Holofon Zrt. tinnyei telephelyének vezetője. A cég az ország egyik legnagyobb átvevő és újrahasznosító vállalata, jellemzően Nógrád megyéből is oda szállítják a kupakokat. Annak kilójáért 85 forintot adnak, amennyiben jótékony célra fordítják az összeget. Ezzel támogatja a vállalat a kitűzött, karitatív célokat. A cégek által leadott mennyiség után már kevesebbet, csak 65 forintot fizetnek. 

– Átveszünk néhány kilogramm kupakot is, egy közeli óvodából például csak néhány zsákot, 20-30 kilogrammot szoktak időnként leadni. Azok, akik messzebbről szállítják évente egy-két alkalommal akár hat tonnányit is hoznak – fogalmazott a telephely vezetője. – Azt ledaráljuk, granulátumot készítünk belőle, amiből újra műanyag termékeket, egyebek mellett szemetes lapátot, gyeprácsot, illetve zöldséges rekeszt állítanak elő. 

Megszűnhet a jótékony célú kupakgyűjtés

Tóvári Gyula arra is kitért, hogy a cég tinnyei telephelyén június 30-ig még mindenki leadhatja az összegyűjtött kupakokat, azonban július 1-jétől kizárólag a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és szerződéses partnerei lesznek jogosultak hazánkban a csomagolási hulladék gyűjtésére és átvételére. A részletek még nem körvonalazódtak ez ügyben, azonban a vállalkozások bíznak a további együttműködésben. 

Az is elképzelhető, hogy hazánkban a jótékony célra történő kupakgyűjtés megszűnik. Az Európai Unió ugyanis 2024 júliusától életbe léptet egy olyan törvényt, amely az egyszer használatos műanyagflakonok kapcsán kimondja, a kupakot a palackhoz kell rögzíteni. A döntést környezetvédelmi okokra hivatkozva hozták meg. Ennek némileg ellentmond, hogy mivel a palack, a kupak, sőt, a fólia is különböző anyagból készül, így hiába gyűjtik azt együtt, külön kell válogatni az újrahasznosítás előtt. Azt azonban tapasztaljuk, hogy egyre több üdítőitalt gyártó cég már rögzített kupakkal dobja piacra a termékeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában