Büntetés

2023.05.29. 18:53

Több nógrádi faanyag-kereskedőre is bírságot szabtak ki

Nógrádi faanyag-kereskedők is felkerültek az elmúlt hetekben a NÉBIH feketelistájára, a három érintett számára meghatározott büntetés összege meghaladta az egymillió forintot.

V. E.

A faanyag-kereskedőknek biztosítaniuk kell az áru nyomonkövethetőségét

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Pexels

Szűkebb hazánk három faanyag kereskedője számára szabott ki erdővédelmi bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a közelmúltban. A hivatal honlapján elérhető EUTR (Faanyag kereskedelmi lánc) jogsértési listáján szerepel egy nőtincsi kereskedő, aki nem biztosította a fatermék kötelező nyomon követhetőségét. A közzétett tájékoztatás szerint a 100 ezer forintos erdővédelmi bírság kifizetése mellett a büntetés magába foglalja a fatermékekkel kapcsolatos működéstől való eltiltást a hiányosságok pótlásáig. Ez utóbbi pont magába foglalja a fatermékek beszerzésérét, értékesítését, szállítását, illetve reklámozását.

A faanyag kereskedelmi láncban lévő fatermék nyomon követhetősége érdekében meghatározott kötelezettség elmulasztása miatt került a feketelistára egy zabari kereskedő. Az egyéni vállalkozó számára a NÉBIH egymillió forintos erdővédelmi bírságot szabott ki, továbbá kötelezte őt a regisztrációja során megadott adatokban bekövetkezett változások bejelentésére.

Az EUTR jogsértési listáján szerepel egy pásztói faanyag-kereskedő is, akit szintén erdővédelmi bírsággal sújtottak a szállítójegyekkel kapcsolatos mulasztása miatt. A faanyag kereskedelmi lánc szereplőjének 50 ezer forint összegű erdővédelmi bírságot szabott ki a NÉBIH, valamint kötelezte az előírt, kellő gondosság elvén alapuló rendszer – azaz a DDS – létrehozására, valamint a hatóság számára való megküldésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában