Hulladékfeldolgozás

2023.04.12. 16:01

Éltex: félreértésre adott okot a sok rémhír Salgótarjánban

A salgótarjáni telephelyén tartott bejárásra ugyan nem engedte be a média képviselőit a cég, most azonban mégis a sajtótól kér segítséget a lakosság megnyugtatásában a hulladékfeldolgozással foglalkozó Éltex Kft. Hangsúlyozzák: tevékenységük során fontos az egészséges életkörülmények megteremtése, fenntartása és javítása a Salgótarjánban dolgozók és a lakosság számára.

Nool

A cég előbb telephelybejáráson, most pedig közleményben cáfolta meg a városban terjedő híreket.

Forrás: eltex.hu

Mint arról néhány hete beszámoltunk, hírek kaptak szárnyra Salgótarjánban arról, hogy az egykori acélgyár területén működő hulladékkezelő cég tevékenysége veszélyes lehet a lakosságra nézve. Petíció is indult az ügyben, Fekete Zsolt polgármester pedig az Éltex Kft. vezetésével tárgyalt a kérdésről, majd a közösségi oldalán osztott meg néhány információt a témáról. A bejegyzésben egyebek mellett azt írta: „a cég vállalta, hogy a következő hetekben bejárásokat szervez azoknak a csoportoknak, érdeklődőknek, a sajtó munkatársainak, akik szeretnének megbizonyosodni arról, hogy a cég tevékenysége nem illegális, nem veszélyes”.

Nem sokkal később, április 5-én aztán valóban meg is tartottak egy szűkkörű bejárást a területen, ám oda a sajtót mégsem engedte be a cég, így meghiúsult a helyszíni tudósítás lehetősége. A cég döntéséről szerkesztőségünk már előzetesen értesült, ám néhány helyi médium képviselői csak az egykori acélgyár főépületénél várakozva szembesültek a helyzettel. A 3100.hu másnap azt írta: nagyjából 30 környékbeli lakosnak nyílt lehetősége arra, hogy megtekintse a telephelyet. Egyikük a portálnak a bejárás után úgy nyilatkozott: „a cégvezetőnek érezhetően az volt a célja, hogy mindenkit megnyugtasson, ezt a helyzet megfelelő kezelésével nagyrészt el is érte”.

Mégis szükség van a sajtóra

Kereken egy héttel a bejárás után szerkesztőségünk – vélhetően más médiumokkal együtt – emailt kapott az Éltex Kft-től, melyhez egy sajtóközleményt csatoltak, és segítséget kértek a lakosság „hiteles tájékoztatásában”. A közleményben felidézték, hogy „április 5-én 17 órakor a régi acélgyár főépülete előtt a lakosok és a civilek kezdeményezésére a helyiek részére bejárást tartottak az Éltex Kft. vezetői a telephelyen, melyen személyesen is tájékoztatást adtak arról, hogy milyen tevékenységet folytatnak és milyen tevékenységeket terveznek a jövőben a területen”.

A folytatásban úgy fogalmaztak, hogy az utóbbi pár hétben nagyon sok olyan „rémhír” terjedt el az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyével és tevékenységével kapcsolatban, ami félreértésre adott okot. Hozzátették: Vass Zoltán, az Éltex Kft. ügyvezető igazgatója a bejárás alatt biztosította és megerősítette, hogy a selejt késztermék hasznosítási tevékenységet nem ezen a telephelyen és nem a salgótarjáni cég folytatja, vagyis az akkumulátorokat – melyek kockázataitól leginkább tartanak az aggódó helyiek – csak osztályozzák biztonságos, megfelelő körülmények között, majd elszállítják azokat.

Korszerű gyártelepet hoznának létre

A közleményben hosszan idézik Vass Zoltánt, aki emlékeztetett: 2022 januárjában került a cég tulajdonába a volt acélárugyár felszámolásából származó vagyon, amelynek megvásárlása során kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jelentős mértékű környezeti kárt megszüntetik, ide értve az olajszennyezést, a nehézfém-szennyezést, a romeltakarítást és a kármentesítést is.

– Elkezdtük az életveszélyes romok eltakarítását, az olaj- és nehézfém szennyezés felszámolását, illetve a terület kármentesítését, hogy egy modern, minden környezetvédelmi, fenntarthatósági elvnek, jogszabálynak megfelelő és a legkorszerűbb technológiákat alkalmazó gyártelepet hozzunk létre, amely a környezetet szennyező, a lakosságra veszélyes állapotot felszámolja és a hatósági ellenőrzéseknek is minden körülmények között maximálisan megfelel.  Salgótarjánban az Éltex Kft. jelenleg kizárólag tárolási, raktározási munkákat végez a telepen azzal a céllal, hogy a késztermék egységeket vizsgálatnak vessük és eldöntsük róla egy minősítési folyamat során, hogy visszafordíthatók-e az ipari termelésbe vagy esetleg hulladékhasznosítási eljárásba kell-e befordítani őket – fogalmazott az ügyvezető.

Vass Zoltán: felelősségteljes és fontos munkát végzünk

Vass Zoltán hangsúlyozta: ahogy az országban működő többi telephelyükön is, itt is céljuk, hogy a térségben keletkező hulladékok hasznosítását és a gazdasági körforgásba visszakerülését megfelelő gyűjtéssel, szortírozással, kezeléssel segítsék elő.

– Köszönöm azoknak, akik a bejáráson részt vettek és megosztották javaslatukat, véleményüket velünk. Örülünk, hogy megmutathattuk, milyen felelősségteljes és fontos munkát végzünk – zárta a cégvezető. A közleményben még hozzátették: „az Éltex vállalatnak az értékteremtő munka és ennek folyamatai alatt nagyon fontos az egészséges életkörülmények megteremtése, fenntartása és javítása a Salgótarjánban dolgozók és a lakosság részére“.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában