Közgyűlés

2023.05.24. 14:41

Mindenki „rettenetes” számokat lát a tarjáni költségvetésben

A város költségvetésével kapcsolatos előterjesztések is a képviselők elé kerültek a salgótarjáni közgyűlés szerdai ülésén.

Kéri István

Szerdán tartotta soron következő ülését a városi közgyűlés

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az elmúlt időszak folyamatainak átvezetésével rendre visszatérő eleme a közgyűléseknek az adott évi költségvetés módosítása. Ezúttal többek között azokat a számokat vezették át, amelyek a tavalyi büdzsé hivatalos lezárása következtében álltak elő.

Emelkedett az állami finanszírozás

Az önkormányzat szabad felhasználású, az előző évről áthozott működési pénzmaradványa 100 millió forinttal emelkedett, míg a városi intézményeknél az év végén megmaradt szabad felhasználású maradvány bő 50 millióval lett több, mint az év elején tervezték. 

Emelkedett az állami finanszírozás is: a dokumentum szerint 340 millió forinttal több állami költségvetési támogatásra számíthat idén az önkormányzat, mint év elején ezt kalkulálták. Ez a tétel így már másfélszer akkora összeg, mint két esztendővel ezelőtt az arra az évre várt állami normatíva volt.

Ingatlaneladás és hitelfelvétel

Tolnai Sándor (Fidesz-KDNP) szerint ugyanakkor a helyi adóbevételekből a reálisnál mintegy másfél milliárd forinttal többet tervezett be az önkormányzat, továbbá a költségvetés 400 millió forint nagyságrendben tartalmaz ingatlaneladásból származó olyan bevételt is, amiről véleménye szerint semmit nem lehet tudni. Mindemellett a város 900 millió forintra tervezett idei hitelfelvételét is figyelembe véve „a számok rettenetesek, ehhez nem tudunk támogató szavazatot adni” – mondta Tolnai Sándor. 

Fekete Zsolt polgármester egyetértett, „ezek a számok rettenetesek, ahogyan a háború és az azáltal okozott gazdasági helyzet is, ami a közműdíjak emelésével Salgótarjánra is hatással van” – mondta.

Salgótarján továbbra is lefelé mozgó pályán van

A képviselők elé került a 2022-es költségvetés beszámolója is. A dokumentum rövid értékelése szerint megállapítható, hogy fegyelmezett gazdálkodás valósult meg, amelynek eredményeként a kifizetési kötelezettségek teljesültek, illetve ezen túlmenően költségvetési maradvány is keletkezett. A kormányzat intézkedései csökkentették a város saját bevételeit, a kiesést azonban kompenzálta a kormány, ez pedig biztosította a költségvetés egyensúlyát és a fizetőképesség megtartását a tavalyi évben.

Tolnai Sándor szerint a dokumentum egyértelműen megmutatja, hogy „Salgótarján továbbra is lefelé mozgó pályán van, összességében egyre rosszabb anyagi helyzetbe kerül a város”. A képviselő kiemelte továbbá: meghaladta az 1,3 milliárd forintot a hitelállomány. „Ezt üzemeltetési oldalon kell kigazdálkodni, elég komoly kihívások elé nézünk” – tette hozzá.

Új igazgató az óvodák élén

Új vezetőt választott a testület a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde élére. A nyugdíjba vonuló Andóné Angyal Mária helyét ketten pályázták meg: Lilinger Hermina, a Gyermekkert Tagóvoda jelenlegi vezetője és Szendrődi Andrea, a Szivárvány Tagóvoda jelenlegi vezetője, egyben az összevont intézmény vezetőjének a helyettese. 

A beadott pályázatok áttekintését és a személyes meghallgatást követően az erre hivatott bizottság az óvodavezetői feladatok ellátására Lilinger Hermina megbízását javasolta a közgyűlésnek. A képviselők ezt egy tartózkodás mellett kilenc igen és három nem szavazattal fogadták el.

Nehéz helyzetben a színház

Az ülés leghosszabban vitatott előterjesztése a Zenthe Ferenc Színház Nonprofit Kft. tavalyi évi beszámolója és idei üzleti terve, összességében a színház gazdasági helyzete volt. A vita során mindenki elismerte a színvonalas szakmai munkát, amit a Zenthe Ferenc Színházban végeznek, ugyanakkor mint kiderült, gazdálkodásilag nagyon nehéz helyzetbe került a teátrumot működtető önkormányzati tulajdonú kft. 

Minderről a következő napokban olvashatnak majd részletesen portálunkon, miként a képviselő-testület elé került katasztrófavédelmi és rendőrségi beszámolóról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában