Közgyűlés

2022.11.29. 17:22

Összeült a közgyűlés: nincs ok optimizmusra Salgótarján költségvetését érintően

Salgótarján költségvetésének háromnegyedéves teljesítése a számok alapján rendben van, de az utolsó hónapokban a helyi járati buszközlekedés árának kifizetése és a megemelkedett rezsiköltések miatt még sincs ok az optimizmusra – hangzott el a megyeszékhelyi közgyűlés kedd délutáni ülésén.

Kéri István

A takarékos gazdálkodás és a reményeik szerinti kormányzati segítség elégséges lesz ahhoz, hogy a költségvetést az év végén hiány nélkül teljesítsék

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Fekete Zsolt polgármester ismertetőjében elmondta: az építményadó címen beérkezett pénz egy egyszeri tétel miatt a tervezettnél több lett, ahogyan a helyi iparűzési adóbevétel is meghaladta a várt összeget. Utóbbi esetben a vállalkozások igen magas arányban, határidőre teljesítették kötelezettségeiket, így az utolsó negyedévben ilyen címen már nem lesz számottevő bevétele az önkormányzatnak.

A polgármester kitért arra is, hogy a kormány kompenzálta a kiesett helyi adóbevételeket, Salgótarjánnak 204 millió forintot ítéltek meg, az összeg két részletben már megérkezett. Fekete Zsolt közlése szerint az önkormányzati intézmények működési bevételei is meghaladják az időarányos szintet, hosszú lejáratú vagy likviditási hitel lehívására sem volt szükség az év első kilenc hónapjában.

A napirendhez kapcsolódó előterjesztésből az is kiderült, hogy a működési kiadások szeptember végéig 5,3 milliárd forintra rúgtak, míg működési bevétele 7,55 milliárd forintja volt az önkormányzatnak. A kiadásokat csökkentette például, hogy a Volánbusz Zrt. részére fizetendő veszteségtérítés alacsonyabb összegű lett, mint azt előzetesen jelezte a társaság, így 604 millió forintról 478 millió forintra csökkent a busztársaságnak fizetendő tétel. Ezt ugyanakkor még nem rendezte az önkormányzat.

Fekete Zsolt zárszavában úgy fogalmazott, nincs ok az optimizmusra, figyelembe véve a Volánbusz Zrt. felé fennálló tartozást és a negyedik negyedévben a rezsiköltségek drasztikus mértékű emelkedését. Abban bíznak, hogy az októberben elfogadott intézkedési terv, a takarékos gazdálkodás és a reményeik szerinti kormányzati segítség elégséges lesz ahhoz, hogy a költségvetést az év végén hiány nélkül teljesítsék – fogalmazott a polgármester.

A testület kommentár nélkül vette tudomásul a költségvetés helyzetéről szóló beszámolót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában