Állatvédés

2023.05.11. 14:43

Nem kell tovább rettegni: malacvédők vitték el a salgótarjáni Szerpentin úton portyázó disznókat

Hosszú hetekig féltek a Szerpentin út lakói, ugyanis egy egész disznócsalád költözött be a környékre. Akkor sokan azt hitték, hogy vaddisznók, de mint kiderült, nem azok.

N. O.

Hosszú hetekig féltek a Szerpentin út lakói, ugyanis egy egész disznócsalád költözött be a környékre

Forrás: Nool

Fotó: N. O.

Tóth Anita, a Malacvédő Alapítvány egyik tagja portálunk érdeklődésére elmondta, hogy bár a laikusok számára vaddisznónak tűnhetnek, de nem azok, ugyanis keverékek. Azt viszont nem lehet pontosan tudni, hogy milyen fajták. A barna jobban hasonlít egy vaddisznóra, mint a fekete.

– Úgy tudjuk, hogy egy bácsi rendszeresen etette őket, és ott laktak az erdő szélén. A helyiek nyugalmát azonban zavarták, így mi magunk és az önkormányzat is kapott bejelentést, akik korrekten álltak az egész ügyhöz. Mi elszállítottuk a két kocát, valamint a 11 malacot is. Jelenleg pedig karantén idejüket töltik – közölte Tóth Anita.

Hozzátette: ez azt jelenti, hogy mintegy 42 napon keresztül külön tartják őket más állománytól, amit szabályok írnak elő.

Az alapítványi tag arra is kitért, hogy ezt követően a szervezet menedékébe kerülnek, és igyekeznek majd olyan helyet keresni nekik, ahol leélhetik az életüket. Ez hasonló, mint egy kutyamenhely, gazdásítják az állatokat, természetesen előtte ivartalanítják őket.

Tóth Anita kiemelte, hogy semmilyen probléma nem volt a disznókkal, egyáltalán nem léptek fel támadó jelleggel, inkább félnek az idegenektől.

Mint mondta: aki esetleg aggódna értük, nem kell, mert abszolút jó helyen vannak és mindegyikük egészséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában