Gazdálkodás

2023.05.02. 11:29

Nem hagyják parlagon kertjeiket a családok a nógrádi felzárkózó településeken

Büszkén takarítják be saját munkájuk gyümölcsét azok a családok, akik a máltai szeretetszolgálat kiskert programjába bekapcsolódva alapvető zöldségeket termelnek a korábban parlagon álló földeken.

Gulyás Edina

A felzárkózó településeken több mint harminc mintakert működik

Forrás: Beküldött fotó

Négy évvel ezelőtt, 2019-ben indult el hazánkban a Felzárkózó települések elnevezésű program. Annak egyik alapvető célkitűzése a hosszú ideje parlagon maradt kertek, valamint a falvak belterületén található, gondozatlan földek megművelése volt. Az ország legszegényebb településein a felnőttek már nem látták szüleiket, nagyszüleiket kertet művelni, így annak alapjait újra meg kell tanítani nekik – tájékoztatott a programot kidolgozó Magyar Máltai Szeretetszolgálat. 

A felzárkózó településeken több mint harminc mintakert működik, és ezek hatására egyre több család kezdi el a saját kertjét is művelni. Szűkebb hazánkban 15 község csatlakozott eddig az átfogó, a leghátrányosabb helyzetben élők felzárkóztatását célzó kezdeményezéshez. Azok közül Ságújfaluban és Szalmatercsen a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány koordinálja a programot. Napjainkban mindkét faluban tíz-tíz család műveli meg a háza körüli területet.

– Ságújfalu 2020 óta vesz részt az országos projektben, kezdetben 25 háztartás vágott bele a kertművelésbe. Jelenleg tízen végzik ezt a tevékenységet, emellett Szalmatercsen további tíz család csatlakozott tavaly a programhoz, így idén már ott is második alkalommal kezdik el megmunkálni a kertjüket – tájékoztatott Constantino Mária Manuela, a Szent Ferenc Szegényei Alapítvány munkatársa. – Minden alkalommal megbizonyosodunk arról, hogy a jelentkezők kitisztítják, előkészítik, felássák a megművelni szánt területet. Csakis ezt követően osztjuk ki a vetőmagokból összeállított csomagokat. 

Mint mondta: abban jellemzően alapvető zöldségek, paradicsom, paprika, uborka, bab- és tökfélék, olykor fűszernövények kerülnek. A családokat a növények elültetését követően is tanácsokkal segítik, akinek nincsenek kerti eszközei azoknak kölcsönöz az alapítvány. Ugyan vannak olyanok is, akik a kezdeti lelkesedés után lemorzsolódnak, de alapvetően pozitívak a tapasztalatok. Az is előfordul, hogy a betakarított zöldségekből az alapítvány munkatársainak is ajándékoznak. 

– Büszkén mutatják a fejlődő növényeket, saját munkájuk gyümölcsét. Látják, hogy van eredménye a fáradozásoknak és szívesen fogyasztják a maguknak termelt finomságokat – hangsúlyozta Constantino Mária Manuela, aki arra is kitért, hogy programhoz továbbra is lehet csatlakozni. Bíznak abban, hogy egyre többen döntenek úgy: nem hagyják parlagon heverni a földeket és a kerteket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában