Tárlat

2023.05.29. 09:29

Négy szakkör alkotásaiból nyílt kiállítás Palotáson

Vidám nevetéstől volt hangos az elmúlt hétvégén a Szabadság úti park Palotáson. A gyermeknapi programok mellett kiállításmegnyitónak is helyet adott a terület.

G. E.

A kiállítók elismerő oklevelet is átvehettek

Forrás: Beküldött fotó

Gyöngyből fűzött, papírból font alkotások, festett bútorok és csomózási technikával készült tárgyak alkották a kiállítás tárgyait. A palotásiak ezeket a technikákat sajátították el a Nemzeti Művelődési Intézet által indított A Szakkör elnevezésű foglalkozásokon. A program a páratlanul gazdag magyar kultúra megőrzését és átörökítését támogatja. Fontos célja az értékeiket, hagyományaikat ismerő, gyökereikhez ragaszkodó közösségek életre hívása. A kezdeményezéshez csatlakozók különféle tevékenységek közül választhattak, mások mellett a nemezelés, a gyertyaöntés, a batikolás, a mézeskalács-készítés, a csuhé és a vesszőfonás technikáját is elsajátíthatták. 

Szűkebb hazánkban is nagyon aktívak a közösségek, sok településen döntöttek úgy, hogy élnek a fenti lehetőséggel. Palotáson nem is egy, hanem négy foglalkozás is indult. Az azokon résztvevők a papírfonáson, a makramézás, a gyöngyfűzés és a bútorfestés technikáját sajátíthatták el. Az elmúlt hónapokban rendszeresen megtartott összejöveteleken gyönyörű alkotások születtek, amelyekből május 27-én kiállítás nyílt a Szabadság úti parkban. 

A tárlatot Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád vármegyei igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, méltatva a helyiek lelkesedését, kitartását és a szebbnél szebb ékszereket, használati és dísztárgyakat. A Szakkör foglalkozásain résztvevők oklevelet kaptak. A megnyitót Somodi Fanni és a Kenderike Néptánccsoport műsora is színesítette. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában