Nyúlós költésrothadás

2023.05.31. 06:55

Mézelőkkel se ki, se be: fertőző betegség miatt méhzárlatot rendeltek el Héhalom környékén

Egy héhalmi méhészetben felütötte a fejét a mézelő méhek nyúlós költésrothadása nevű betegség a közelmúltban. Emiatt több környező települést érintően méhzárlatot rendeltek el az illetékes állategészségügyi szakemberek. Portálunk érdeklődésére Szűcs Ferenc palotási méhész elárulta: a karantén a lehető legjobb esetben is hat hétig tart majd.

Veres Edina

Szerepet kapott a családi napon a szakma is, a kutatás-fejlesztés nagy jelentőségű a méhészetben

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Shutterstock

Rossz hír sújtotta a Héhalom környéki méhészeket a közelmúltban. A település közösségi oldalán osztotta meg tájékoztatást, amely szerint a község közigazgatási területére vonatkozóan, valamint annak öt kilométeres körzetét érintően a mézelő méhek nyúlós költésrothadása betegség miatt állategészségügyi szempontból zárlatot rendeltek el.

A Nógrád Vármegye Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalának határozata szerint az intézkedés Héhalom mellett Kisbágyont, Egyházasdengeleget, Erdőtarcsát és Palotást is érinti. A rendelet értelmében a zárlat ideje alatt a megadott területről tilos a méheket, azok nyers termékeit, illetve a betegséget terjesztő anyagokat, tárgyakat, úgymint a mézet, a kaptárt, vagy épp a méhészeti felszerelést kivinni. Szintén tilos méheket bevinni a zárlat alatt álló területre, vagy azon belül méhcsaládokat költöztetni, szállítani például egyik udvarból a másikba. Mindemellett a rendelet által érintett valamennyi méhészet összes méhcsaládját át kell vizsgálnia a méhegészségügyi felelősnek a nyúlós költésrothadás nyomai után kutatva.

Portálunk megkeresésére Héhalom polgármestere, Bakos József is megerősítette a hírt, illetve azzal kapcsolatban Szűcs Ferenc palotási méhész elárulta: a méhészek számára lesújtó állapot úgy egy hete áll fenn. A méhcsaládokat két hét múlva újraellenőrzik majd a szakemberek, és amennyiben nem találnak újabb gyanús esetet, akkor megvalósulhat a lehető legelőnyösebb forgatókönyv: elrendelése után hat héttel megszűnhet a zárlat. Ugyanakkor, ha a méhegészségügyi felelősök továbbra is találnak nyúlós költésrothadással fertőzött családokat, akkor ez az időtartam akár hónapokkal is kitolódhat.

– Hozzávetőleg nyolcvan méhcsaládom hűsöl a fák alatt jelenleg. Vándorolni kellene, de ebben a helyzetben, a szabályok értelmében nem kelhetünk útra, hiába virágoznak teljes pompájukban az akácerdők. Mindez jelentős veszteséget jelent számomra. Azok a vándorméhészek pedig, akik korábban érkeztek ide családjaikkal, szintén nehéz helyzetbe kerültek, hiszen ők sem hagyhatják el a területet, nem állhatnak tovább – mutatott rá Szűcs Ferenc, aki azt is hangsúlyozta, hogy egyik méhész sem tehető felelőssé amiatt, hogy ez a betegség felütötte a területen a fejét. A palotási szakember azt is elárulta, hogy a nyúlós költésrothadás ellen bevett eljárás a fertőzött családokat tartalmazó kaptárak kiégetése. 

Hozzátette: a betegséggel frissen fertőzött családokért a megsemmisítésük után jelentős kártérítést fizet az állam. Ugyanakkor a szomorú tény az, hogy azok már nem gyűjtenek több mézet a szezonban, ami még ennél is nagyobb kiesést jelenthet a méhészeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában