Zümmögés

2022.06.05. 07:00

Méhek és darazsak okozhatnak veszélyt szerte Nógrádban

Beköszöntött a jó idő, így egyre gyakrabban futhatnak össze az emberek csapatba verődött, új otthont kereső fullánkos rovarokkal. A méhek és darazsak előszeretettel költöznek be például lakóépületek födémei alá is. A kilakoltatásuk nem kevés veszélyt jelent, hiszen az ellen a fullánkosok csípésekkel védekeznek, így megfelelőbb megoldás a házi praktikák helyett egy szakavatott személy segítségét kérni.

Veres Edina

Veszélyes lehet, ha mi magunk próbálunk megszabadulni tőlük

Forrás: Imre György/Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Tavaly nyár végén Végh Edina is ezzel a problémával szembesült, amikor is szuhai családi házának felső szintjéről először csak halk zörejt hallottak, ami kaparászáshoz hasonlított. A zaj azonban később olyannyira felerősödött, hogy a legvégén már az érintett szobában aludni sem tudtak. 
– Később a cserepek körül repkedő rovarok látványa megerősítette a gyanúnkat, hogy darazsakkal állunk szemben. Próbáltunk megoldást találni, de nem jártunk sikerrel, így szakemberhez fordultunk – mondta. 

Egész hazánkban, így Nógrádban is gyakran kérik Boros Tibor méhrajbefogó segítségét. Mint mondta, a házi méhek szaporodása a rajzás, amikor is az eredeti család egy része – az új vagy a régi királynővel – új lakhely után néz. 
– Megfelelhet nekik egy fa odva vagy lombja, de akár kertes házak vagy panelek kéménye, födémje, tűzfala, szellőzőrendszere, tetőtere és még sorolhatnám. A rovarok ezekre a helyekre beköltöznek, tehát nem vonulnak tovább. Elkezdenek lépeket építeni, megtöltik őket mézzel, virágporral, fiasítással, aminek hatására rohamosan bővülni fog a család. Akár évekig is eléldegélhetnek anélkül, hogy bárkinek is feltűnnének. A lakóknak esetleg a plafonon a méz miatt megjelenő foltok szolgálhatnak intő jelként. Ritka esetben az is előfordul, hogy zümmögő hangra, vagy épp a tetőnél ki-be repkedő rovarokra figyelnek fel az ingatlantulajdonosok. Abban az esetben, ha rejtve maradnak a rovarok, előbb-utóbb az „elfoglalt” életteret is kinövik, és rendszerint megtörténik a legrosszabb végkimenetel: átrágják magukat a falon és ellepik a ház belső helyiségeit, veszélyeztetve ezzel az épületben tartózkodókat – mondta Boros Tibor, aki hozzátette: a méhek rendszerint májustól július közepéig rajzanak, míg a darazsakkal a nyár közepétől gyűlhet meg az emberek baja. Ez utóbbiak továbbá nem mézgyűjtők, hanem ragadozók, így az ő esetükben nem jelentkezik a plafonon mézfolt. 

óriási darázsfészek
Hatalmas darázsfészek. A fullánkos rovarok támadásai emberéletet is kiolthatnak 
Forrás: Dunántúli Napló / Dunántúli Napló

A szakember azt is aláhúzta: akármelyikkel is álljanak szemben, a laikusoknak semmiképp sem szabad házilag elkezdeni a zümmögő probléma megszüntetését. Akármit tesznek, azt fenyegetésként értelmezik a rovarok, így az ember könnyen több tízezer feldühödött, csípésre kész fullánkossal találhatja szemben magát, ami veszélyes. 

A méhrajbefogó arra is kitért, hogy a begyűjtött és elszállított, hozzávetőleg 10-15 ezer rovarból álló rajok körül sok teendő akad még. A rovarokat először is karanténozni kell, majd ha egészségesek, csak abban az esetben fejleszthetők fel etetéssel egy 60–70 ezer méhből álló, már mézgyűjtésre képes családdá. Ez természetesen pluszráfordítást jelent a méhészeknek. Boros Tibor rámutatott arra is: a méhrajbefogás szolgáltatás, amiért fizetni kell. Ugyanakkor a költségek mérsékelhetők, ha a lakásbiztosítások szerződésébe a rovarkárok elleni kifizetést is belefoglalják a háztulajdonosok. 

Szembeszállnak a fullánkosokkal – Kivételes esetekben a tűzoltók is riaszthatók a fullánkosok miatt. Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a méhek befogását vagy a darázsfészkek eltávolítását az egységek csak közvetlen élet- vagy sérülésveszélyt jelentő esetekben végzik el. Ilyen például, ha forgalmas közterületen, óvodákban vagy iskolákban jelennek meg a rovarok. A tűzoltóknak sem a védőruhájuk, sem az eszközeik nem alkalmasak ehhez, beavatkozásokhoz erre szakosodott szolgáltatót kell hívni. Nem szabad házilagos módszerekkel kísérletezni, hanem minden esetben szakértőre kell bízni a gond orvoslását. Hozzátette: 2019-ben 12, 2020-ban 9, míg 2021-ben 11 alkalommal riasztották a megyei tűzoltókat méhek, darazsak miatt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában