Népbetegség

2023.05.19. 16:39

Káros lehet az orális örömszerzés – az egészségünk forog kockán a nógrádi dietetikus szerint

A gyorséttermek népszerűsége Nógrádban is töretlen, legfőképp a fiatalok körében. Azonban, ha rendszeresen csak ezeket fogyasztjuk és egyoldalúan étkezünk, akkor annak komoly egészségügyi hatásai is lehetnek.

Gubányi Patrik

Magyarországon a népesség kétharmada túlsúllyal küzd, amely betudható a rohanó hétköznapoknak, a boldogtalanságnak és a napi stresszfaktornak. Emellett persze kiemelt találkahelyekké alakultak az elmúlt években a gyorséttermek, különösen a "Z" generáció körében. Persze tinédzser korban még nem foglalkozunk annyit a betegségekkel, hiszen azt gondoljuk, bennünket még nem érhet nagy baj. Ez a nógrádi dietetikus szerint egy hibás felfogás, mivel rengeteg kamasz szenved a 2-es típusú cukorbetegségtől, amellyel korábban szinte csak a középkorúak küzdöttek.

Azon kérdésekre, hogy a házi kosztok miért szorulnak manapság háttérbe, milyen egészségügyi problémákat idézhet elő a gyorsan beszerzett élelem,  Zeke Judit nógrádi dietetikus adta meg a választ portálunk megkeresésére.

– Mi, nógrádiak az idővel tudunk a legrosszabbul gazdálkodni, ezért rendkívül kényelmes szolgáltatás, hogy pillanatok alatt beszerezhetjük a napi betevőt, nem kell vásárolnunk, és azon agyalni, mit is főzzünk, mit szeretne enni a család apraja-nagyja. Emellett ezen gyorséttermi láncok mára egyfajta kapcsolattartási helyekké nőtték ki magukat, igaz, általában a fiatalok körében trendi. Ők úgy tartják, hogy aki nem tud oda bemenni, az már nem is menő. Ugyanakkor szeretném felhívni a helyiek figyelmét arra, hogy ez nem játék. A gyorséttermekben felkínált ételek nagyon energiadúsak, de sok üres kalóriát tartalmaznak. Tele van ízfokozókkal, térfogatnövelő-szerekkel, cukorral és egyéb olyan adalékanyagokkal, amelyek ellen szervezetünk legszívesebben megszólalna, hogy ne tedd ezt velem! Akik napi szinten fogyasztják ezeket, azok általában mozgásszegény életmódot folytatnak. Ez az oka annak, hogy számos elhízott emberrel találkozunk nap mint nap. De nemcsak Nógrádban, hanem az egész országban. A magyarok kétharmada erősen túlsúlyos. A legszörnyűbb tény viszont az, hogy a gyermekek körében is jelentkezik ez a probléma, amik által megnövekedett körükben a magas vérnyomás, valamint a 2-es típusú cukorbetegség is, ami ezelőtt a középkorúaknál volt jellemző – emelte ki Zeke Judit.

A családdal elkészített finomságok sok előnnyel járnak

– Jó, ha tudjuk, mit is eszünk pontosan, és azt, miből készült valójában az ebéd. Emellett a mentális része is kiemelkedően hasznos. A családdal eltöltött idő a konyhában, a közös munkafolyamatok, az eközben felmerülő témák megbeszélése rendkívül nyugtató lehet lelkünknek – hangsúlyozta Zeke Judit. 

A boldogtalan ember eszik?

– A bánatevés szűkebb hazánkban is jellemző. A mindennapi szorongás, stressz és a megfelelési kényszer miatt akkor is eszünk, amikor nem is vagyunk éhesek. Legfőképp ilyenkor édességbe fojtjuk bánatunkat, mivel ezáltal boldogdsághormon termelődik belső terünkben. Talán ez a legrosszabb... Éppen ezért, amikor egy erősen túlsúlyos kliens érkezik hozzám, muszáj, hogy elrettentsem őt ettől az életformától. Azt szoktam javasolni, hogy menjen haza, álljon be a tükör elé meztelen felsőtesttel, és nézze meg mit tett a testével. Ekkor elszörnyülködnek, és jobban rávehetők, hogy kezdjenek el változatosan étkezni, heti többször sportolni. Előfordul olyan típus is, aki azt feleli, hogy nem teszi ezt, mert nem bírja látni magát. Ők bezárkóznak, nem vesznek tudomást a nagy mennyiségű feleslegről. A megoldás az egészséges étkezés, a sok vitaminbevitel, valamint a rendszeres mozgás. Ezek mellett néha lehet bűnözni, mert nem lesz káros hatása, de csak mértékkel – mutatott rá Zeke Judit. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában