Jubileum

2023.05.18. 16:58

Harminc éves fennállását ünnepelte a salgótarjáni Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület

Megalapításának harmincéves jubileumát ünnepelte a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület szerdán a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ Klubtermében. A rendezvény során a tagok felelevenítették az elmúlt három évtized jelentősebb történéseit, emlékeit, illetve a jelenlévők közül többen elismerő oklevelet vehettek át. A rendezvény záróakkordját természetesen a születésnapi torta jelentette.

Veres Edina

Harminc év nem kis idő egy egyesület életében

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Harminc év nem kis idő egy egyesület életében, amely felvetést immár a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület is tanúsíthatja. A szervezet szerdán délután ünnepelte a kerek évfordulót egy születésnapi rendezvényen a József Attila Művelődési Központban.

Pántya Anita, az egyesület elnöke portálunk érdeklődésére elmondta: a Sréter 1993-ban alakult, igaz, kezdetben nem a ma ismert profil volt rá jellemző. A célkitűzések között csak néhány évvel később, 1995 körül tűnt fel az ismeretterjesztő előadások szervezése.

– A megalakuláskor kifejezetten az Idősek Népfőiskolája címmel indult a programsorozat, ami gyakorlatilag egészen 2010-ig így is folytatódott. Akkor történt egy névváltás, amelynek köszönhetően néhány éven át Nemzedékek Népfőiskolája címen végezték az ismeretterjesztő tevékenységet – árulta el a kezdetekkel kapcsolatban Pántya Anita.

Hozzátette: mind a mai napig sok programot szerveznek, így például mindenféle, a korosztályt érdeklő témában kínálnak előadásokat, legyen szó akár zenéről, irodalomról, történelemről, pszichológiáról vagy épp egészségvédelemről. Népfőiskolaként ezek a foglalkozások ősztől tavaszig érhetők el, míg nyáron kirándulásokon szerezhetnek új ismereteket a tagok.

Fontos, hogy ne csak múltjuk, jövőjük is legyen

A hozzávetőleg ötven tagot számláló egyesület jelenlegi elnöke 2015 óta vezeti a Sréter Ferenc nevét viselő népfőiskolát. Elmondása szerint elődétől, Nagy Ferencnétől egy remekül működő, rengeteg önkéntessel rendelkező, aktív csapatot kapott.

– Nagyon könnyű dolgom van, hiszen csupán ezt kell tovább menedzselnem. Törekszünk arra, hogy minél változatosabbak legyünk, illetve arra is gondot fordítunk, hogyan vonzhatunk be köreinkbe új érdeklődőket. Ez ugyanis minden egyesületnél fontos szempont annak érdekében, hogy ne csak múltja, hanem jövője is legyen – hangsúlyozta Pántya Anita, aki arra is rámutatott, hogy éppen emiatt többször változik, illetve megújul a programkínálatuk.

A Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület vezetője végül azt is elárulta, hogy az évforduló alkalmából szervezett ünnepségen a visszaemlékezés kapott főszerepet, a megjelentek az elmúlt 30 esztendő eseményeiből szemezgethettek.

Az évforduló alkalmából szervezett ünnepségen a visszaemlékezés kapott főszerepet
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Az visszatekintő prezentáció során szó esett a népfőiskola megalakulásáról, illetve az elmúlt három évtizededben végzett tevékenységeiken túl állandó és alkalmi programjaik is terítékre kerültek. Emellett természetesen megemlékeztek azokról a vezetőkről, tagokról is, akik már nem ünnepelhettek a többiekkel közösen a kerek évforduló alkalmából. A felsoroltak között szerepelt – mások mellett – Gyenge Györgyné Ágnes, a Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület örökös titkára, akinek irányítása, útmutatása nyomán indulhatott el annak idején a népfőiskolai program.

 Az oklevelek átadása és a születésnapi torta sem maradt ki a programok közül

A terem végén sorakozó asztalokon megannyi napló segítségével képszerűen megőrzött emlékeket is fellapozhattak a résztvevők.

– Mindig is jellemző volt a népfőiskolánkra, hogy az aktuális társadalmi kérdések is napirendre kerülnek, és erre mind a mai napig törekszünk is. 30 év egy jelentős mérföldkő az egyesület életében. Azt gondolom, hogy a „Nincs olyan, akinek ne kellene tanulni, és nincs olyan, akitől ne lehetne valamit tanulni” mondás számunkra tényleg egy mottóvá vált – szólt az egybegyűltekhez Pántya Anita, aki a múlt eseményei mellett több, jelenleg futó programot is kiemelt, így például a Szeretetnapot, valamint a Nyugdíjasok Nógrád Megyei Szövetségével közös dalos-verses találkozókat.

Az ünnepségen több oklevelet is átadtak a jeles jubileum alkalmából, azoknak a szervezeteknek, illetve embereknek, akik az egyesület életében jelentős szerepet töltöttek be egykor, vagy töltenek be mind a mai napig. Így például köszöntet mondtak annak az intézménynek, amely immár harminc éve ad otthont a népfőiskolai egyesület tevékenységének. A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft., illetve a József Attila Művelődési Központ minden munkatársának és mindenkori vezetésének járó oklevelet Andrássy Nóra kulturális igazgatóhelyettes vette át. Az elismertek sorában állt Pálinkás Sándorné, az egyesület alapítója, egykori vezetője is. A rendezvényt – születésnapi ünnepség révén – természetesen egy torta felszeletelése és elfogyasztása zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában