Vérszívók

2023.05.23. 16:50

Elkezdődött a vérszívás – már a szúnyogok is betették a lábukat Nógrádba

A jó idő beköszöntével a csípőszúnyogok is megérkeztek Nógrádba, amik a házunk körüli vízgyülemekben is rohamosan fejlődhetnek – hívták fel a figyelmet a salgotarjan.hu honlapján.

G. P.

Amilyen kicsik, olyan sok bosszúságot tudnak okozni a szúnyogok

Forrás: pixabay

– A csípőszúnyogok lárvái vízben fejlődnek, tévedés azt gondolni, hogy csak a tavak és a folyók árterében szaporodnak. Több gyakori szúnyogfaj lárvája a házak körüli kisebb-nagyobb vízgyülemekben, vizesedényekben sokszorozódik. Akár egy pohárnyi vízben több száz vérszívó  fejlődhet ki – osztotta meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívását a salgotarjan.hu.

Rámutattak: a gépkocsiról vagy repülőgépről levegőbe porlasztott szúnyogirtószer a kifejlett rovarokat pusztítja el. Amennyiben a vízben a lárvák fejlődése zavartalan, folyamatosan kelnek ki az új vérszívók, így a szúnyogártalom napok alatt ismét kialakul. 

– Szüntesse meg otthonában azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik! Hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a vérszívók elleni védekezésre! – javasolták a közleményben.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában