Nool.hu podcast

2023.05.17. 20:28

A dorogházai iskolakert színes világába pillanthattak be az érdeklődők a nyílt napon (podcast, fotók)

Évtizedekre nyúlik vissza a dorogházai általános iskolában a kertgondozás hagyománya. Az intézmény alapításakor, az 1960-as években még nagyobb területet műveltek, azonban napjainkban is akad dolguk a diákoknak: zöldségeket nevelnek, virágot ültetnek, gyümölcsfákat metszenek. A jó tapasztalatokat szerdán iskolakerti nyílt napon mutatták be az érdeklődőknek.

Gulyás Edina

Megyén innen és túlról is sokan ellátogattak a nyílt napra

Forrás: Nool

Fotó: G. E.

Az időjárás ugyan nem kedvezett a szabadtéri programnak, ennek ellenére megyén innen és túlról is sokan ellátogattak szerdán a dorogházai Móra Ferenc Tagintézmény iskolakerti nyílt napjára. 

– Iskolánkban nagy hagyománya van a kertművelésnek és a fenntartható életmód elsajátításának. Már diákjaink szülei is dolgoztak ebben a kertben – fogalmazott köszöntőjében Balázs Beáta, tagintézményvezető. – Az épület mellett húzódó, szinte végtelennek tűnő terület számos programnak is lehetőséget biztosít. Órákat tartunk a kertben, rendezvényeket bonyolítunk le, de előfordult már az is, hogy szabadtéri koncertet adtak itt a művészeti szakra járó tanulók. 

A program sok érdeklődőt vonzott, megyénk más településeiről is részt vettek azon az iskolák dolgozói, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemről is érkeztek látogatók, de a faluvezetés és a szülői munkaközösség képviselője is jelen volt. A vendégeket Szűcsné Bakos Mónika, az iskolakerti munkacsoport vezetője kalauzolta körbe. Beszámolt arról, hogy a területen különféle növényeket termesztenek. A kertben többféle zöldséget nevelnek: paprikát, paradicsomot, babot, borsót, tököt, illetve uborkát is. A gyümölcsfák között van alma, körte, szilva és dió is, de mogyoróbokrokat, szeder- és málnatöveket is telepítettek. A kert arra is kiváló lehetőséget biztosít, hogy a színes állatvilágot közelebbről is megismerjék a diákok. A szárnyas látogatókat madáretetők és -itatók vonzzák, továbbá a sünlakok sem maradnak gazda nélkül és a nyúlólaknak is van lakója. 

A napot egyéb programok is színesítették. Erdei Napsugár méhész érdekes beszámolót tartott a méhek munkájáról és a méhkaptárok termékéről. Kapás Imre, pedagógus, a Horgász Egyesületek Nógrád Megyei Szövetségének elnöke, valamint ifj. Czecze László vadász beszélt a vadgazdálkodásról és a horgászatról. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Vidra Verdájánál sok érdekességet hallhattak a diákok az őket körülvevő világról. Csákiné Dobos Laura, az igazgatóság munkatársa pedig élő ragadozó madárral, egy Harris-ölyvvel a karján tartott bemutatót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában