Élővilág

2023.04.16. 11:28

Természetismereti tudásukról adtak számot a nógrádi diákok a Kaán Károly versenyen

Idén immár 31. alkalommal rendezték meg a Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Versenyt. A vármegyei fordulónak ebben az évben a bátonyterenyei II. János Pál Pápa Katolikus Óvoda és Általános Iskola, adott otthont.

G. E.

Molnár Márton, a Magyar Madártani Egyesület megyei titkára gyűrűzött madarat enged szabadon

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A kisterenyei Gyürky-Solymossy-kastély parkjában a terepgyakorlat során az időjárás ugyan nem volt kedvező, azonban a szitáló esőben is érdeklődve hallgatták a versenyben résztvevő diákok az őket körülvevő élővilágról, a növényekről és állatokról szóló beszámolókat. A Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Verseny vármegyei fordulójába – amit április 14-én tartottak Bátonyterenyén – az iskolai megmérettetéseken legjobbnak bizonyuló ötödik és hatodik osztályos tanulók, összesen 37-en vettek részt.

– Már 31 esztendeje szervezzük meg a vetélkedőt, amelynek szervezésében és megvalósításában a kezdetek óta részt vállalok. Nógrádból minden évben általában 8-10 iskola növendékei méretik meg magukat a versenyen, amelynek évről-évre másik település ad otthont – tájékoztatott Bódis Bertalan főszervező. – A délelőtt folyamán elméleti feladatokat kellett megoldani a diákoknak, amelyre az iskolai tanagyagon kívül a Természetbúvár című folyóiratból készültek fel, valamint Kaán Károly erdőmérnök, az első erdő- és környezetvédelmi törvény megalkotójának életútját is ismerniük kellett.

Természetismereti tudásukról adtak számot a diákok a Kaán Károly versenyen
Erdei pinty tojó is akadt a hálóba a rendezvényen
Fotós: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, ezt követően a kastély parkjában terepgyakorlaton vettek részt a tanulók. Annak során szakemberek tartottak előadást a területen, fellelhető állat- és növényfajokról. Molnár Márton, a Magyar Madártani Egyesület megyei titkára hálók segítségével különböző madárfajokat fogott meg és mutatott be a versenyzőknek. Végül a kastély múltjáról és történetéről Orosz Mihálynétól hallhattak érdekes ismertetőt. Ezt követően diákok számot adtak a terepgyakorlaton gyűjtött ismereteikről is, így alakult ki a verseny végeredménye.

– Az ötödikesek közül Nádudvari Nándor, a mátranováki Fekete István Általános Iskola diákja 96 pontot gyűjtött. Felkészítő tanára Vanóné Kovács Zsuzsanna volt. Azonban Varga Luca, a nagyoroszi Börzsöny Általános Iskola hatodik osztályos tanulója 99 ponttal a legtöbb pontot gyűjtve a verseny legjobbjának bizonyult, őt Kálmán Zsanett készítette fel a versenyre – ismertette Bódis Bertalan. – Az országos döntőbe, amit május 19-21. között Mezőtúron rendezünk meg, minden megyéből egy, Budapestről pedig hat diák jut be. Szűkebb hazánkat tehát itt Varga Luca képviseli majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában