Talajszennyezés

2023.04.12. 10:32

Tényfeltáró munkálatok kezdődnek a balassagyarmati Kőporc szennyezés felszámolása érdekében

Környezetvédelmi kármentesítési célú vizsgálatokkal kezdődik április végén Balassagyarmaton az egykori Kőporc gyáregység által okozott környezetszennyezés felmérése, kármentesítése. A folyamatról Csach Gábor polgármester és a tényfeltárást végző konzorcium szakemberei számoltak be portálunknak a kedden tartott sajtótájékoztatón.

E-L. Zs.

A folyamatról Csach Gábor polgármester és a tényfeltárást végző konzorcium szakemberei számoltak be

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

– Az egykori szocialista vállalat, a Kőbányai Porcelángyár (KŐPORC) gyarmati egysége által okozott jelentős felszín alatti víz szennyezést észleltek az ezredfordulón a gyár területétől nem messze, amely a vízadó réteg aljára kerülve nagyobb területen is szétterjedt. A megyei szakhatóságokkal és az illetékes minisztériumokkal folytatott korábbi egyeztetéseink eredményeként Balassagyarmat is belekerült egy állami Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program  Pluszos pályázati kármentesítő csomagba. A mentesítési munkák előkészítését végző konzorcium részletes környezetvédelmi tényfeltáró vizsgálatokat végez és javaslatot tesz a kármentesítés módjára, költségeire és ütemezésére – mondta Csach Gábor polgármester.

Részletes tényfeltárást végeznek

A konzorcium képviseletében Kovács András kifejtette, hogy egy részletes környezetvédelmi tényfeltárást végeznek majd. – 1999-ben volt a Vizy utcában az egykori ÁFOR üzemanyagkútnak a területén egy szénhidrogén szennyezés felmérésére vonatkozó vizsgálat, ahol az olajszennyezések mellett egy tetraklór-etilén nevű anyagot is találtak, ami nem volt köthető a benzinkút tevékenységhez. Ekkor derült ki, hogy a Kőporc telephelyén – ahol többek között elektronikai porcelánokat gyártottak – zsírtalanításra használták ezt az anyagot. A szakember arra is kitért, hogy az akkori technológiai fejlettség és a hulladékkezelési szabályozások hiánya miatt az anyagmaradékok a talajba és onnan a talajvízbe kerültek. –A tetraklór-etilén nehezebb a víznél, ezért képes leszivárogni a vízadó réteg aljáig, és képes szétterülni a vízzáró réteg felszínén. A jelen vizsgálatnak az lesz a célja, hogy a szennyezés mai kiterjedését, a koncentráció eloszlását megállapítsa és szakszerű felszámolását megtervezze – hangsúlyozta Kovács András.

A szennyezés a gyarmati Kőporc 1960-1990 közötti működése alatt történt

Vámosi Oszkár konzorciumi tag tájékoztatójában elmondta, hogy országosan több száz ilyen egykori ipari szennyezett terület van, ahol a régóta ismert károk felszámolása ezidáig nem történt meg. – A jelenlegi projektben több helyszín esetében kezdődnek meg a tényfeltáró munkálatok, amelyek év végéig be is fejeződhetnek – fogalmazott a szakember. 

Hozzátette: a szennyezés a gyarmati Kőporc 1960-1990 közötti működése alatt történt, ezért nagy területre szét tudott terjedni, ami miatt ennyi év után egy végleges megoldás szükséges a megszüntetéséhez. – Elsősorban a talajszennyezés eltávolítását próbáljuk előtérbe helyezni, ezáltal csökkentve az alsó rétegbe jutó vízszennyezés utánpótlását – emelte ki Vámosi Oszkár.

A környezetvédelmi cégek tájékoztatása alapján az első munkálatok mintavételi kutak fúrásával indulnak, többnyire közterületen, amiért a lakosság megértését és türelmét kérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában