Nool.hu videó

2023.04.27. 17:22

Százötvennyolc katona esküdött fel a haza szolgálatára Salgótarjánban (fotók, videók)

Salgótarján Fő terén több mint százötven katona tett ünnepélyes esküt a haza szolgálatára csütörtökön kora délután. A március 13-án bevonult állomány felkészítését hét területvédelmi ezred kijelölt területvédelmi zászlóaljai hajtották végre. Az eseményen Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnokhelyettese köszöntötte a megjelenteket és az esküt tevőket.

Veres Edina

Százötvennyolc katona esküdött fel a haza szolgálatára Salgótarjánban április 27-én

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A Magyar Honvédség (MH) Egységes Alapkiképzési Program (EAP) ötödik, valamint az Önkéntes Katonai Szolgálat harmadik bevonulása után a kiképzést teljesítő katonák a salgótarjáni Fő téren ismételték a honvédeskü szövegét. 

Ahogy arról portálunk többször is beszámolt, a nap folyamán az eseményt színes programok kísérték, így például különböző alakulatok statikus és dinamikus bemutatóit is megtekinthették az érdeklődők.

A Salgótarjánban esküt tett 158 katona közül 113-an az Egységes Alapkiképzési Program, míg 45-en az ÖKSZ keretein belül teljesítették az alapkiképzést. Az idén március 13-án bevonult állomány felkészítése hét helyszínen zajlott, amelyet a hét területvédelmi ezred kijelölt területvédelmi zászlóaljai hajtottak végre Gödöllő, Várpalota, Kaposvár, Székesfehérvár, Debrecen, Győr és Szombathely helyőrségekben.

Az eskütétel során a felsorakozott állomány Vonnák Anett közkatona után ismételte az eskü szövegét. Ezt követően Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnokhelyettese köszöntötte a megjelenteket. Beszédében rámutatott: az MH Egységes Alapkiképzési és Lövészalapozó Felkészítési Programját 2022. szeptember 1-jén vezették be.

– A program célja, hogy a Magyar Honvédséghez bevonuló hivatásos, szerződéses és tartalékos állomány alapkiképzése egységes célkitűzés, követelményrendszer és módszerek szerint történjen. Mindezzel is biztosítva a haderőfejlesztési és modernizációs program keretében megvalósuló új technikai eszközök és harceljárásmódok alkalmazásához szükséges alapismereteket – fejtette ki a parancsnokhelyettes, aki arról is beszámolt, hogy az EAP alapkiképzését teljesítő, Salgótarjánban jelenlévő katona közül 75-en vállaltak hivatásos, vagy szerződéses jogviszonnyal további katonai szolgálatot.

– A Magyar Honvédség kötelékéhez csatlakozva egy olyan szervezet tagjai lettek, amely az önkéntes tartalékos állomány magas színvonalú kiképzésével lehetőséget biztosít arra, hogy a honvédség felkészült és képzett tagjaivá váljanak a jövőben. Legyenek üdvözölve a Magyar Honvédség kötelékében – köszöntötte az esküt tett katonákat Polyák András ezredes, majd hozzátette: a felsorakozott állomány tagjai elszántságukról és felkészültségükről tettek tanúbizonyságot az elmúlt időszakban. 

Mint mondta: a kiképzés hetei során bebizonyították az alapkiképzést teljesítők, hogy hisznek magukban, illetve eredményesen, elhivatottan, katonai rendben és fegyelemben hajtották végre a feladatokat, így joggal lehetnek büszkék magukra. Zárásként a parancsnokhelyettes köszönetét fejezte ki az esküt tett állomány családtagjai felé, akik támogatásukkal maradéktalanul segítették a katonákat abban, hogy a haza iránti elkötelezettségükről tanúbizonyságot tegyenek és a honvédség nagy családjához tartozhassanak.

Végül az ünnepélyes eskütétel zárásaként a felsorakozott állomány díszmenetet hajtott végre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában