Hagyományos recept

2023.04.08. 11:22

Számos nógrádi család asztalára kerül kalács húsvétkor, eláruljuk a tökéletes receptet

Az egyik legnépszerűbb finomság húsvétkor a kalács, amely szinte minden nógrádi lakos asztalán megtalálható ilyenkor.

Nagy Orsolya

Tejet és egy tojássárgáját kell összekeverni, amellyel megkenjük a tésztát

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Ugyan sokan boltban vásárolnak kalácsot, de nem olyan nehéz elkészíteni házilag sem. A Mindmegette.hu oldalán elárulják az igazi húsvéti fonott kalács titkát.

A tésztához szükség van 60 dekagramm lisztre, 7 dekagramm vajra, 3 dekagramm friss élesztőre, vagy 7 gramm szárított, 1 mokkáskanál sóra, 1 mokkáskanál cukorra, 4 deciliter tejre, valamint 2 darab tojássárgájára.

Első lépésként egy mélyebb tálban el kell morzsolni 3 evőkanálnyi lisztet vajjal, majd beleszórni az élesztőt és a cukrot. Fontos, hogy a tej kézmeleg legyen, amelyhez mehetnek a tojássárgáják, amit a lisztes keverékre kell önteni és végül hozzáadni a sót. Ezt követően a maradék lisztet hozzá kell szitálni és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozni. Amennyiben túl lágy a tészta, akkor kevés lisztet tartalmaz.

Ezt követően cipót kell formálni, amelyet mintegy 40 percig kelesztünk. Akkor lesz jó, ha a duplájára nő. A megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre kell osztani, majd egyenként körülbelül 30 centiméteres hosszú rúddá hengergetni belisztezett gyúrólapon. Ezeket egymás mellé tesszük, a végüket összenyomjuk, majd a szárakat, mint egy copfot befonjuk. A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ezután egy evőkanál tejet és egy tojássárgáját kell összekeverni, amellyel megkenjük a tésztát. Végül 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, amely után kivesszük a sütőből, a tejes tojássárgájával átkenjük, majd visszatoljuk és további 10 percig sütjük. A kalács végül szép aranybarna lesz, amelyet tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy átsült-e.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában