Nool.hu videó

2023.04.12. 19:56

A főváros után elsőként Balassagyarmaton mutatták be a forradalmi előadást (fotó, videó)

A nagysikerű Szabadság, szerelem - Petőfi 200 című darab a budapesti ősbemutató után elsőként érkezett Balassagyarmatra szerdán, ahol kilenc népszerű könnyűzenei előadó Petőfi Sándor forradalmi lelkületét elevenítette fel.

Ember-Lukács Zsófia

Trap kapitány és a Tha Shudras is sajátos módon dolgozta fel a költő irodalmi műveit

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére kilenc népszerű könnyűzenei előadó készített zenei feldolgozást egy-egy Petőfi-versből a költő születésének bicentenáriuma alkalmából. A budapesti ősbemutató után a vidéki helyszínek közül elsőként az Ipoly-parti város sportcsarnokába érkezett szerdán a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság elnevezésű programsorozat keretében.

Az eseményen a főként középiskolás diákokból álló közönséget Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap - Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium vezetője videóüzenetben köszöntötte.

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere az előadás elején hangsúlyozta: a forradalmi produkció a fiatalabb generáció nyelvén fogalmazza meg, hogy mitől volt nagyszerű Petőfi Sándor. – Azt is mondhatnám, hogy ő volt az első rapper, aki imádott szövegeket gyártani ritmikusan – fogalmazott a polgármester.

Petőfi Sándor életművét különleges módon dolgozták fel: verseit kilenc, különböző stílust képviselő magyar könnyűzenei előadó formálta dalokká, amelyet a közel 500 fiatal ujjongással fogadott a balassagyarmati előadáson. Az egyedi szerzeményeket, előadásokat, videoklipeket– Aurevoir, Dánielfy Gergő , Ember Márk, Paulina, Romengo, 4S Street, Trap kapitány és a Tha Shudras, The Biebers jelenítette meg a közönségnek.

A balassagyarmati teltházas előadáson elsőként a klippek alatt négy táncos is elkápráztatta a közönséget: Bíró Márton, Lázár Dóra Anna és Popovics Márk. Szendrey Júlia szerepében Bánovits Vivianne-t láthatták a nézők, Petőfi Sándort Berettyán Nándor alakította, a narrátor pedig Szabó Sebestyén László volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában