Zenés előadás

2023.04.04. 20:17

Neves előadókkal debütál Balassagyarmaton a Szabadság, szerelem

Április 12-én, szerdán mutatják be Balassagyarmaton a Szabadság, szerelem zenés előadást. A 13 órakor kezdődő, ingyenesen látogatható programsorozat Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Ady Endre műveit dolgozza fel olyan kiváló művészekkel és előadókkal, mint például Puskás Péter, Trap Kapitány, Bánovits Vivianne és Ember Márk.

E.-L. Zs.

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című nagysikerű darab a vidéki helyszínek közül elsőként Balassagyarmatra érkezik

Fotó: Beküldött

Április 12-én szerdán mutatják be a városban a Szabadság Szerelem című zenés előadást. A délután egy órakor kezdődő program Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Ady Endre műveit dolgozza fel kiváló művészek és előadók tolmácsolásában.

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás, Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a zenés, irodalmi előadásban, amely egyből dupla teltházas előadással mutatkozott be március 15-én, Budapesten a Hagyományok Házában. A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című nagysikerű darab áprilisban országjáró körútra indul, s a vidéki helyszínek közül elsőként Balassagyarmatra érkezik április 12-én, a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság elnevezésű programsorozat keretében.

A programsorozat Petőfi Sándor, Szendrey Júlia és Ady Endre műveit dolgozza fel olyan kiváló művészekkel és előadókkal, mint például Puskás Péter, Trap Kapitány, Bánovits Vivianne és Ember Márk
Fotós: Beküldött

Az előadás gerincét Petőfi versei adják, amelyek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTKA) felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Aurevoir (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban.

A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

Az előadások ingyenesen, előzetes regisztráció után látogathatók

A főként középiskolásoknak szóló előadás két szereposztással készült: Petőfi szerepében Zámbori Soma, illetve Berettyán Nándor látható, Szendrey Júliát Bánovits Vivianne, illetve Katona Kinga alakítja, míg narrátorként Berecz István, illetve Szabó Sebestyén László látható.

A darab országjáró körútjának első állomásaként április 12-én, Balassagyarmatra érkezik. Szendrey Júlia szerepében Bánovits Vivianne-t láthatják a nézők, Petőfi Sándort Berettyán Nándor alakítja, a narrátor Szabó Sebestyén László lesz. Az előadás ingyenes, de regisztrációköteles: [email protected]. A Petőfi-versmegzenésítések klipjei már elérhetőek a Kertész Imre Intézet Youtube-csatornáján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában