Tojásfestés

2023.04.03. 19:31

Palóc mintákkal díszítették a tojásokat a gyarmati múzeumban

Húsvéti szokást elevenítettek fel az iskolás gyerekek a Palóc Múzeumban. Dobson Zsófia népi kézműves segítségével sajátíthatták el a tojásírás technikáját.

E. - L. Zs.

A Kiss Árpád Általános Iskola diákjai a tojásírással ismerkedhettek meg

Forrás: Nool

Fotó: E.-L. Zs.

Április elsejétől újra a megszokott rendben várja a Palóc Múzeum a látogatókat. A húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan egy múzeumpedagógiai foglalkozásra várták az iskolásokat. 

– A Kiss Árpád Általános Iskola diákjai a tojásírással ismerkedhettek meg. A foglalkozást megelőzte egy felfedezés, ahol A bölcsőtől a sírig – Paraszti ünnepek és hétköznapok Nógrád megyében című állandó kiállítást tekintették meg a gyerekek, valamit a múzeum látványtárában a palóc mintákkal ismerkedtek meg – számolt be róla Jakus Juli művelődésszervező, múzeumpedagógus.

Jakus Juli művelődésszervező, múzeumpedagógus bemutatta a kisdiákoknak a múzeum látványtárában is megtekinthető  festett tojásokat
Fotós: E.-L. Zs. / Forrás: Nool

Ezt követően Dobson Zsófia óvodapedagógus, kézműves segítségével és a Tojásdíszítők Egyesületének támogatásával saját készítésű hímestojásokat alkottak a diákok. – Nagyhét alkalmából három alkalommal tartunk húsvéti tojásfestő foglalkozást. A Tojásdíszítők Egyesületének programjában országszerte 15 tojásíró fogadja a csoportokat. Ezáltal tudjuk továbbadni a tojásírás hagyományos örökségét – mondta el portálunknak Dobson Zsófia. 

Az óvodapedagógus hozzátette: eleinte csak húsvét előtt foglalkozott tojásírással, saját készítésű írókával, aztán a Hagyományok Házában különböző fórumokon fejlesztette tovább a technikáját, amit most a gyerekeknek is szeretne átadni.

– A palóc mintákra jellemző a rozmaring ábrázolása, ami a múzeum látványtárában is megtekinthető a rimóci, a hugyagi és az őrhalmi festett tojásokon. Az íróka nevű fémcső segítségével viaszból készül a minta a tojás felületére, majd festékbe mártjuk. A festék nem fogja meg a viasszal fedett felületet, így miután azt lekaparjuk világos marad – ismertette Dobson Zsófia a résztvevőkkel, akik olvasztott méhviasszal díszítették a tojás felszínét, majd festékbe mártva színezték. 

A gyerekek izgatottan melegítették az írókákat a mécsesek felett, amivel szebbnél szebb hagyományos motívumok készültek a tojásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában