Kihívás

2023.04.14. 17:33

Nógrád legtöbb településén komoly problémát jelent az óvónőhiány

A megye szinte valamennyi településén óvodapedagógusokat keresnek, több mint 130 szakemberre lenne szükség Nógrádban.

Gulyás Edina

Egyre többen hagyják ott az egyetemet, mert úgy érzik, nem ez az, amire vártak

Forrás: Nool | Archív fotó

Ahogy országszerte, úgy Nógrád megyében is egyre nagyobb kihívás elé állítja a fenntartókat a nyugdíjba vonuló óvónők helyére fiatal, szakképzett munkaerőt találni. A közszféra állásportálján szűkebb hazánkban több mint 130 olyan hirdetés található, amelyben óvodapedagógust keresnek. Megyénk valamennyi járásába bőven akadnak ajánlatok. A legtöbb óvónőt, 35-öt a pásztói, míg a legkevesebbet, 14-et a szécsényi kistérségben keresik. 

Évek óta folyamatosan keresik a szakképzett munkaerőt

– Ecsegen, ahogy más településeken is, komoly problémát jelent az óvónőhiány. Évek óta folyamatosan keressük a helyi intézménybe a szakképzett munkaerőt, de sajnos nincs jelentkező – tájékoztatott Moravcsik Ferenc polgármester. – Ez azért is gond, mert ötven gyermek jár az óvodába, így száz százalékos kihasználtsággal működik. 

Nógrádmegyerben is hasonló problémákkal küzdenek. Verbói Gábor, a település első embere arról számolt be, hogy átmenetileg pedagógiai asszisztenssel pótolják a hiányzó óvónőt. A több mint egy éve meghirdetett állásra ugyanis nem volt jelentkező. Az óvodába jelenleg 47 gyermek jár, a dolgozók között van, aki szintén nyugdíj előtt áll, de szerencsére van fiatal munkaerő is. 

Személyes ismeretségnek köszönhető, hogy nincs betöltetlen állás

– Jelenleg nincs üres állás intézményünkben, azonban személyes ismertségnek köszönhetően sikerült betölteni a meghirdetett helyeket. Egy korábban itt dolgozó kolléganő és egy nyugdíjas óvónő is segíti a munkánkat – ismertette Nagyné Supák Anett, a Szentei Bóbita Óvoda, Bölcsőde és Konyha intézményvezetője. – A jelenlegi családpolitikának köszönhetően nagyon sok gyermek jár az óvodába, két csoportban összesen 56 apróságot gondozunk. Nem csak helyből, hanem a környező településekről is fogadjuk a kicsiket, akiket négy pedagógus és két dajka felügyel. 

Mint mondta, korábban Szentén is gondot jelentett az óvónőhiány, a meghirdetett állásra hosszú ideig nem volt jelentkező. Ezért is tartják nagyon szerencsésnek, hogy sikerült személyes kapcsolatoknak köszönhetően betölteni a pozíciókat. 

Nem sikerült megnyugtatóan rendezni a problémát 

– Évekig kerestünk óvodapedagógust, azonban nem találtunk munkaerőt a legkisebbeket ellátó intézményünkbe. Jelenleg be van töltve az állás és két óvónő dolgozik nálunk, de mindkettő nyugdíjas, így nem sikerült megnyugtatóan rendezni a problémát – hangsúlyozta Horváth János Mátramindszent polgármestere. 

Egyre többen hagyják ott az egyetemet

– Mindig is tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni – mondta el korábban portálunknak Csatlós Eszter, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem harmadéves óvodapedagógus hallgatója. – Látni, hogy a kicsik nap mint nap tanulnak valami újat, és ehhez hozzá tudok járulni, felemelő érzés. Mint mondta: a szakot 34-en kezdték, azonban egyre többen hagyják ott az egyetemet, mert úgy érzik, nem ez az, amire vártak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában