Nool.hu videó

2023.04.19. 11:30

A régmúlt és a jelen eszközeivel elért összhatás várja a hívőket a felújított pásztói templomban (videó)

Átadták kedden a Modern Városok Program keretében felújított pásztói Szent Lőrinc Plébániatemplomot és a Temetői Szentlélek Ispotály Kápolnát, valamint a parókián kialakított közösségi teret. A korszerűsített egyházi épületekre vasárnap, egy ünnepi program keretében tartott szentmisén kéri majd az Úr áldását Marton Zsolt váci megyéspüspök.

Veres Edina

A korszerűsített egyházi épületekre vasárnap Marton Zsolt váci megyéspüspök kéri majd az Úr áldását

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A megújult épületek szebbé teszik a város esztétikai képét

Az eseményen Farkas Attila Pásztó polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy Becsó Zsolt országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően három helyi egyházi épületet is felújíthattak a Modern Városok Program keretében.

– A parókia, a Fő utcán lévő Szentlélek Ispotálytemplom, és a Szent Lőrinc Plébániatemplom korszerűsítése is időszerű volt. Igaz, ez utóbbit közel húsz évvel ezelőtt kívülről felújították, ugyanakkor a belső állapota siralmas volt. Az egyházi ingatlanok természetesen nem az önkormányzatunkhoz tartoznak, ugyanakkor mind Pásztónak, mind pedig nekem óriási öröm, hogy ezek az épületek is megújulhattak, és így szebbé teszik városunk esztétikai képét – fejtette ki a polgármester. 

Farkas Attila ezután szót ejtett arról is, hogy egy képviselő-testületi ülésen hozott döntés értelmében – a kormány által elfogadott törvényt követve – átadták a Váci egyházmegye részére azokat az önkormányzati épületeket, amelyekben egyházi iskola vagy óvoda működik. Ennek fényében a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményegységeinek irányítása, akárcsak a fejlesztési tervek megvalósítása immár az egyházmegye feladata.

Átadták a Modern Városok Program keretében felújított pásztói Szent Lőrinc Plébániatemplomot is
Fotós: Vendel Lajos / Forrás: Nool

A megyeszékhely mellett tizenhét települést érintett a program

Ezután Becsó Zsolt országgyűlési képviselő idézte fel azokat a lehetőségeket, amelyek két évtizeddel ezelőtt az egyházi épületek felújítását célozták. Ezután rámutatott, hogy 2010 után még jobban kinyíltak az alternatívák, így például a Bethlen Gábor Alap segítségével is több fejlesztés valósulhatott meg szűkebb hazánkban, míg az igazán nagy volumenű beruházásokat a Modern Városok Program (MVP) hozta el Salgótarjánba és a megyeszékhely térségébe.

– Az MVP annyiban speciális, hogy egy, a miniszterelnök és a megyei jogú városok polgármesterei között kötettett programot jelent. Esetünkben Salgótarján polgármestere és Orbán Viktor miniszterelnök írta alá a megállapodást még 2017. március 21-én, a megyeszékhelyen. Javaslatomra az egyezmény része lett a különböző egyházi ingatlanok és létesítmények felújítási lehetősége is – mutatott rá az országgyűlési képviselő, aki a megállapodás azon előnyére is felhívta a figyelmet, hogy az MVP révén nemcsak a salgótarjáni templomok és parókiák újulhattak meg. 

Becsó Zsolt kiemelte, hogy a megyeszékhely mellett másik 17 település volt érintett a programban, így összességében 37 létesítmény, például templomok, imaházak és kápolnák újulhattak meg. Hozzátette: ennek részéve vált Pásztó  is, ahol a program elindítása lehetővé tette a parókiához kapcsolódó új közösségi tér megépítését, a Szent Lőrinc Plébániatemplom teljes belső felújítását, illetve a Temetői Szentlélek Ispotály Kápolnának a korszerűsítését is. 

A honatya beszédének zárásaként méltatta Pásztó fejlődését, amivel kapcsolatban megosztotta: a különböző támogatások révén – a gazdaságfejlesztéshez kapcsolódó forrásokat nem ideszámítva – összesen valamivel több mint 10 milliárd forintnyi fejlesztés indult el a városban.

A szemfüles hívők és a látogatók az új orgonát is megpillanthatják a kóruson

A rendezvényen jelen volt Németh Sándor pásztói plébános is, aki úgy fogalmazott: a templom mind a mai napig központi helyet foglal el a hívő ember életében.

– Sok munka áll a projekt mögött, így például a padlóburkolat teljes cseréje, de szintén különös jelentőséggel bír, hogy a restaurálásnak köszönhetően az oltárok is régi fényükben tündökölnek. A szemfüles hívők, vagy látogatók pedig a bejárat fölött, a kóruson egy új orgonát is megpillanthatnak. Emellett a modern elektromos hálózat és a megvilágítás is fontos beavatkozás volt – sorolta a plébániatemplomban végbement fejlesztéseket az atya, aki végül kifejtette: reméli, hogy az Isten házába belépve mindenki meglátja majd azt az összhatást, amit a régmúlt és a jelen eszközeivel szerettek volna elérni és átadni, természetesen Isten dicsőségére.

A megjelentek ezután megtekintették a felújított plébániatemplomot, valamit a parókiához kapcsolódó új közösségi teret is.

Több egyházat, de felekezetet és gyülekezetet is érint a több milliárdos felújítási csomag

A Modern Városok Program Salgótarján vonatkozásában mintegy 4,4 milliárd forintos forrást jelentett. Ezzel kapcsolatban Becsó Zsolt beszédében kiemelte: a döntés megszületése után a kormány azonnal rendelkezésre bocsátotta az összeget az érintetteknek. Az országgyűlési képviselő rámutatott, hogy a Váci egyházmegye számára mintegy 3,4 milliárd forintos forrást biztosítottak, mivel a programnak a református és az evangélikus egyház, a zsidó felekezet, valamint a baptista gyülekezet is részét képzi.

– Az összeg megérkezése után már az egyházmegye feladata volt a végrehajtás és a lebonyolítás egy olyan lista alapján, amely a felújításban érintett létesítményeket tartalmazta. A program zárása lényegében megtörtént, de vannak még folyamatban lévő munkálatok, illetve a református és az evangélikus egyházak esetében jelenleg a tervezési időszak végén tartunk. Ennek értelmében hamarosan ott is elindulhat a kivitelezés – mondta Becsó Zsolt, aki ezután kifejezte köszönetét mind a magyar kormánynak, mind pedig Salgótarján Megyei Jogú Városának. 

Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: nagyon pozitívan álltak a kérdéshez, hiszen más városokkal ellentétben a lehetőséget nem sajátították ki maguknak, és ennek köszönhető, hogy az egyházi felújítási csomag túlmutat a megyeszékhely közigazgatási határán és több települést is érint, így például Pásztót, de még Bujákot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában