Gépjármű, közlekedés

2023.04.02. 15:28

Magas energiaárak és drága alkatrészek nehezítik a nógrádi autószervizek munkáját

Az elmúlt évben megugrott energiaárak az autószerelő műhelyeket is nehéz helyzetbe hozták. Az új autók árának emelkedése mellett a szervizköltségek is változtak. Szerelőműhelyeket és szalont is megkérdeztünk, hogy mik a nehézségek.

Ember-Lukács Zsófia

Alkatrészhiány is nehezíti a szervizek munkáját, az árak emelkedése is okoz gondokat

Forrás: Nool.hu illusztráció

Fotó: Rákóczy Ádám, Kisalföld

Az autógyártáshoz és a szervizeléshez is a legtöbb eszköz, műszer elektromosan működik, így nem helyettesíthető és alig csökkenthető az áramfelhasználás. 
Az egyik balassagyarmati márkakereskedés és szerviz értékesítési vezetője, Nyékiné Budai Angelika arról számolt be portálunknak, hogy a villamos energia háromszorosára, a gáz hétszeresére emelkedett egy éven belül, emiatt napelem rendszer telepítése mellett döntöttek és a fűtési rendszert korszerűsítették. – Próbálunk hosszú távon tervezni, a felesleges költségeket lefaragva, az intézendő feladatokat összeszervezve lehet némiképp takarékoskodni, de jelentős költségcsökkentés nem érhető el – mondta a vezető. 

Magas energiaárak és drága alkatrészek nehezítik a nógrádi autószervizek munkáját
Az új autók árának emelkedése mellett a szervizköltségek is változtak
Fotós: Rákóczy Ádám, Kisalföld / Forrás: Nool.hu illusztráció

Az alkatrész-árakra kitérően hangsúlyozta, hogy az infláció mértékével emelkedtek.  Az Euró árfolyamváltozása mellett a szállítási költségek emelkedése, a beszállítók áremelése, az alapanyagok árának növekedése mind-mind hatással van. 

– Az elmúlt év során számos esetben szembesültünk fennakadásokkal a beszerzésben is. Többféle termékcsoport esetén tapasztaltunk szállítási késedelmet. Ennek oka a három éve fennálló chip-hiány, a gumi- és műanyag alkatrészek alapanyagának hiánya. Szerencsére a karbantartó alkatrészek terén az ellátás folyamatos – tette hozzá Nyékiné Budai Angelika. 

Nem csökkent a szervizelt autók száma

Arról is beszámolt, hogy az áremelkedések ellenére nem tapasztaltak csökkenést a szervizelt autók számában. Az éves előírt revíziókat az ügyfelek nem mulasztják el, illetve meghibásodások esetében is elhozzák javíttatni az autókat. 

– Szervizünk nem csak márkaszerviz, hanem egyéb márkájú autók szervizelését is vállalja, ebből is látjuk, hogy a karambolos/biztosítós javítás, ügyintézés sem csökkent – mondta. A szervizelés rendszerességének fontosságára is felhívta a figyelmet, amivel akár spórolhatnak is az autótulajdonosok.

Fontos a gépjárművek rendszeres ellenőrzése

– Évente egy alkalommal az autókat érdemes átvizsgáltatni és a feltárt hibákat orvosolni. Ez jó alkalom arra is, hogy az éves revíziókat (olaj- és szűrők cseréje) egyidejűleg el lehet végeztetni. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a hibára utaló jeleket, mert ha elhanyagoljuk az autónkat, abból további hibák eredhetnek, illetve akár balesetet is eredményezhet, ha nem megfelelő állapotú autóval veszünk részt a közlekedésben – emelte ki a vezető. 

Érdeklődésünkre arról is tájékoztatott, hogy az új autó értékesítési fronton is változások történtek. Az autók ára 2-3 éve emelkedésnek indult. A folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a műszaki tartalom színvonala emelkedett, tehát jóval modernebb a kínálatban lévő autók felszereltsége, vezetést segítő- és biztonságot növelő rendszerek kerültek beépítésre.  – Az ügyfelek többet kapnak a pénzünkért. Rendeződött a szállítási idő az előző időszakhoz képest, nagyobb készlettel rendelkezünk, így viszonylag gyorsan ki tudjuk szolgálni a vásárlókat. Egyedileg konfigurált autók esetén a gyári rendelés átlagosan 4-6 hónap. Vásárlást ösztönző akciók indultak, és egyre kedvezőbbek a finanszírozási lehetőségek is – számolt be róla Nyékiné Budai Angelika.

Takarékoskodnak, de nem húzzák le a rolót

Balassagyarmati szerelőműhelyekben is érdeklődtünk, hogy mennyire okozott számukra nehézséget az energiaárak megugrása. Volt olyan szerviz, ahol elgondolkodtak a bezáráson is, mert többszörösére nőtt a rezsiköltség. Nevük közlése nélkül nyilatkozták, hogy a már meglévő ügyfélkörük miatt döntöttek végül a spórolás és nyitva tartás mellett úgy, hogy a minőség rovására ne menjen, de az áremelést elkerülhetetlennek tartották.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában