Tarjáni Tavasz

2023.04.05. 18:48

Tarjáni Tavasz: programok sokaságától virul a város (fotók)

Kedden este flashmobbal és koncerttel rajtolt el Salgótarján összművészeti fesztiválja, a Tarjáni Tavasz. A programok között szerepelnek kiállítás megnyitók, előadások, családi rendezvények, a magyar költészet napjához kapcsolódó esemény, sőt, még a Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium melletti parkot érintő „szépítő” akció is.

Veres Edina

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, az idei Tarjáni Tavasz nyitónapján a József Attila Művelődési Központ (JAMK) néhány lépcsősorán különleges dekoráció fogadta a látogatókat.

A mottó: Kultúra A–Z-ig

Balogh Katalin, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont (REMEK) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy csapatuk közös munkával tervezte meg a négy – egyenként tíz fokból álló – lépcsősort díszítő grafikát. Hozzátette: az „átadás” dátuma nem véletlen, hiszen április 4-én – a művelődési központ születésnapján – kezdődött a Tarjáni Tavasz című összművészeti fesztivál, amely egészen május végéig tart.

– Az idei rendezvénysorozatnak a Kultúra A–Z-ig mottót adtuk, hiszen minden megtalálható benne, ami érték és kultúra. Igaz ez a jelmondat a partnerek és résztvevők körére is, hiszen együttműködünk a Zenthe Ferenc Színházzal, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárral, a Dornyay Béla Múzeummal, az oktatási intézményekkel, illetve a civil szervezetekkel és önművelődő közösségekkel. Emellett pedig a látogatókra is érvényes a szlogen, hiszen a legkisebbektől egészen a szépkorúakig mindenkire számítunk – mutatott rá az ügyvezető igazgató, aki arra is kitért, hogy a nyitónapon a programok Pál Dénes – Én és a zongora című koncertjével rajtoltak el, mivel a tervezett Dés László koncertet a művész betegsége miatt más időpontra kell beütemezniük.

A fellépők között szerepel még például Bödőcs Tibor, a Csík Zenekar, és – a legkisebbek nagy örömére – Halász Judit is. Mindemellett a két hónapon át zajló eseménysorozat több családi vagy épp gyermeknaphoz kapcsolódó programot is felvonultat. A Tarjáni Tavasz szervezői sok kiállítással is készülnek az érdeklődők számára, így Gyurián Tibor fotóiból is emlékkiállítás nyílik majd április 26-án a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

Kiállítást nyitnak az üzenetekből

– A Salgótarján 100 éve város emlékév kiemelt programja volt Az én STtorym, amely során hónapról hónapra a megyeszékhely büszkeségeivel beszélgetett Szily Nóra. A műsor végén minden vendég üzenetet írt egy emlékkönyvbe. Mivel a nézők nem tudták, hogy milyen gondolatok is kerültek a lapokra, így most kiállítást nyitunk ezekből az üzenetekből, hogy azokat ilyen formában ismerhessék meg az érdeklődők – mondta az ügyvezető igazgató a művelődési központ előtér galériájába szervezett, április 13-ai kiállításról.

Ünneplik a tánc világnapját

Az események sorából kiemelkedik továbbá az április 29-i Tánc Világnapi Gála, valamint a magyar költészet napja is. Utóbbi esetében a résztvevők felkeresik Madách Imre, Balázs János és Radnóti Miklós szobra mellett a József Attila domborművet is. Balogh Katalin aláhúzta, hogy 2023-at Madách emlékévvé nyilvánították, így nem véletlen, hogy az idei versútjukat épp e költő salgótarjáni emlékművénél kezdik majd április 11-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában