Húsvét

2023.04.09. 06:50

Évtizedek óta őrzik a húsvéti tojásírás hagyományát Terényben

A községben a húsvéti tojásírás hagyománya a múlt század elejére vezethető vissza. Mutatjuk a technika trükkjét.

Lászlók Judit

A terényiek már a dédszüleiktől és a nagyszüleiktől egyaránt elsajátíthatták a tojásírás alapjait

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Brozsó Andrásné, a község polgármestere portálunk érdeklődésére kifejtette, hogy a terényiek már a dédszüleiktől és a nagyszüleiktől egyaránt elsajátíthatták a tojásírás alapjait. Ennek köszönhetően a településen már évtizedek óta szerveznek ehhez kötődő foglalkozásokat a virágvasárnap előtti napokban, ahol a helyiek gyakorolhatják a tojásírás alapjait, illetve elsajátíthatják a terényi technikákat, mintákat. 

– Évekkel ezelőtt a tojásírással kapcsolatban végeztem egy kutatást a helyi nyugdíjas klubban. Az idős emberek pedig lejegyezték, hogy milyen mintákra és technikákra emlékeznek. Így maradt fent az úgynevezett bozsemkás, a gereblyés, a tyúklábas és a rozmaringos mintáink. Emlékeim szerint az időseink által készített tojások közül néhány bekerült a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumának gyűjteményébe is – mondta Brozsó Andrásné. 

Hozzátette: a kutatómunka gyűjteményét azóta is őrzi és az iskolában szervezett tojásírás hagyományát éltető programon mindig megmutatja a gyerekeknek. Az idei évben egyéb okok miatt elmaradt ez az iskolai program, azonban a helyi könyvtárban a múlt hétvégén egy háromnapos foglalkozás keretében gyakorolhatták a résztvevők a tojásírást. 

Érdeklődtek a program iránt

– A Várdai Józsefné helyi lakos – aktív tagja a közösségnek és fontos számára helyi hagyományőrzés – által tartott hagyományőrző, ugyanakkor közösségépítő programot most is nagy érdeklődés övezte. A résztvevők ezúttal is hoztak magukkal, kifújt vagy megfőzött tojást. Az önkormányzatunk pedig biztosította a többi szükséges kelléket, így például a viaszt, a festéket és a pipkát (szerk. méhviasz író) is. Utóbbiból Várdai Józsefné még korábban készített többet, így nagy létszám esetén is kényelmesen dolgozhatnak a jelenlévők. Emellett megismerkedhettek a természetes anyagokból készült festéssel is – mondta Brozsó Andrásné, aki bízik benne, hogy a jövőben is megtarthatják majd a legfontosabb húsvéti hagyományukat, és sikerül átadniuk azt a jövő generációinak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában