Gyász

2023.04.03. 15:38

Elhunyt Balassagyarmat közkedvelt gyermekorvosa

A napokban kaptuk a szomorú hírt, hogy hetvenhét éves korában elhunyt dr. Bartalné dr. Borszéki Erzsébet, az Ipoly-parti város rendszerváltás előtti utolsó országgyűlési képviselője.

H. H.

Dr. Bartalné dr. Borszéki Erzsébet a Budapesti Orvostudományi Egyetem (a jelenlegi Semmelweis) általános orvosi karán szerezte meg diplomáját, majd gyermekgyógyászatból szakvizsgázott. Egy 1984-ben, az akkori Nógrádban vele készített interjúban úgy nyilatkozott, egy pillanatig sem merült fel benne, hogy friss diplomával a kezében ne Balassagyarmatra térjen vissza.

A Balassagyarmati Városi Tanács Kórház-Rendelőintézetében (amely ma dr. Kenessey Albert nevét viseli) végzett munkája mellett, ahol egy időben mint a gyermekosztály megbízott osztályvezető főorvosa volt, aktívan bekapcsolódott lakóhelye közéletébe. Az 1980-as években a Hazafias Népfront városi elnökeként tevékenykedett, illetve bekerült a szervezet országos tanácsába is, mígnem az 1985. június 8-án tartott országgyűlési választásokon nyerve ő lett a Nógrád megyei 6. számú körzet parlamenti képviselője. 

Elkötelezett lokálpatriótaként a törvényhozásban mindig szívén viselte az egész palóc vidék sorsát, több ötletét meg is valósította. Mandátumáról a rendszerváltás hajnalán, 1989. október 30-án mondott le. Ettől kezdve orvosi munkájának, illetve családjának élt, illetve több szakcikke is megjelent egészségügyi témákban.

Személyes ismeretség

Személy szerint nagyon kedveltem Erzsébet asszonyt. Ugyan kisgyermekként alig találkoztam vele, hiszen a saját orvosom dr. Szalkay Julianna volt, és szerencsére a kórházat is ritkán jártam meg, szüleim rendkívüli tisztelettel és elismeréssel beszéltek róla, amikor neve felmerült a családban. Erről magam is meggyőződhettem, amikor már újságíróként többet kerültünk kapcsolatba. Az utcán mindig udvarias mosollyal fogadta a köszönésemet, és kedves egyéniségével valóban teljes joggal érdemelte ki mind a város, mind az egész vármegyénk őszinte szeretetét. Nyugodjon békében!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában