Összefoglaló

2023.04.17. 21:43

A legfontosabb nógrádi hírek egy helyen – 2023. április 17.

Hétfőn sem maradtak hírek nélkül portálunk követői. Összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit, amik nélkül nem érdemes álomra hajtani a fejünket.

Gubányi Patrik

Hiába a berkenyei önkormányzat erőfeszítése: a szülők döntése miatt nem indul újra az oktatás 

Csalódottan vette tudomásul a község önkormányzata, hogy minden erőfeszítésük ellenére nem indíthatják újra a településen az általános iskolai oktatást. Egész egyszerűen a szülők többsége nem akarja helyben járatni a gyermekét. Az önkormányzat megkezdte az előkészületeket, hogy idén szeptember 1-jétől ismét nebulókkal teljen meg az épület, ehhez minden személyi, anyagi és adminisztratív feltételt biztosítottak. A folyamatok véglegesítése előtt azonban mindenképpen szerették volna felmérni az igényeket. A település első embere, German József portálunknak úgy fogalmazott: – Legnagyobb meglepetésünkre csupán három család igazolta vissza, hogy szívesen járatná Berkenyén iskolába a gyermekét. A többiek ragaszkodnak az eddigi állapotokhoz. Igyekeztünk megteremteni a lehetőséget, hiszen nem mindegy, milyen körülmények között és milyen messzire az otthonuktól nevelődnek a fiúk és a lányok, de úgy látszik a fáradozásaink hiábavalónak bizonyultak, így továbbra is oktatási intézmény nélkül maradtunk – fejtette ki szomorúan.

Kéménytűz miatt hívták a tűzoltókat Sóshartyánba vasárnap este

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta híroldalunkat, hogy a salgótarjáni hivatásos tűzoltók eltávolították a kéményből az izzó részeket, majd felhívták a lakók figyelmét, hogy ne használják az égéstermék-elvezetőt, amíg azt szakember át nem vizsgálja. A lángok a ház más részeire nem terjedtek át, személyi sérülés nem történt.

Lopta az áramot, pénzbírságra ítélték

A Salgótarjáni Járási Ügyészség tárgyalás mellőzésére tett indítvánnyal emelt vádat egy 43 éves salgótarjáni nő ellen, aki az áramszolgáltatót egy felszerelt, de használaton kívüli mérőórával megtévesztve lopta az áramot egy éven keresztül – tájékoztatta közleményében portálunkat a Nógrád Vármegyei Főügyészség. Mint írták: – A nő az általa és családja által bérelt salgótarjáni kolónialakásban úgy használta az áramot, hogy a mérőhelynél az áramszolgáltató rendszerében nem szereplő mérőórát szereltetett fel, a szolgáltató megtévesztésére. Ugyanakkor ezt a mérőórát megkerülve, a bejövő alumínium fővezetéket megbontva és arra szabálytalanul rácsatlakozva, méretlenül vételezte a villamos áramot és látta el villamos energiával a lakásban található fogyasztó berendezéseket, összesen több mint 77 ezer forint értékben. Bár a villamos áramot a maga fizikai valójában nem lehet birtokba venni, de ha valaki a villanyóra átalakításával, manipulálásával ellenszolgáltatás nélkül jut villamos áramhoz, lopást követ el. Az ügyészség ezért a nővel szemben kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat, pénzbírság kiszabására tett indítványt. Emellett az eltulajdonított áram értékét is meg kell térítenie az áramszolgáltató részére.

Különleges tárlat nyílt Balassagyarmaton

A Horváth Endre Galéria egykori vezetőjének, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nyugalmazott igazgatójának, Csemniczky Zoltánnak nem mindennapi anyagból készült alkotásaiból nyílt kiállítás Balassagyarmaton. A drótból formált alakokat szemlélve több szögből más-más látvány tárul a látogatók elé. A Művészet világnapján megrendezett tárlat alaphangját a Brillo Quartet és Szenográdi Noémi zenei játéka adta. A résztvevőket Zolnyánszki Zsolt galériavezető köszöntötte, akinek ez a 100. általa megrendezett kiállítása is volt egyben.

Újra megnyitotta kapuját a bátonyterenyei bibliotéka

Április 18-tól, keddtől ismét teljes nyitvatartással fogadja az olvasókat az Ady Endre Művelődési Központban működő könyvtár. Az intézmény a rezsiköltségek csökkentését célzó intézkedések miatt zárt be a fűtési szezonban, akkor hetente egy alkalommal, péntekenként volt lehetőség a könyvek kölcsönzésére. Az olvasás szerelmesei azonban újra keddtől egészen péntekig látogathatják a felnőtt- és a gyermekkönyvtári részleget is. Ezzel egyidejűleg a kastélykerti könyvtárban is visszaáll a régi rend: ott szerdán és pénteken tartanak nyitva.

Rostás István emlékére rendeznek irodalmi délutánt Jobbágyiban

Légy a magad arca címmel, immár harmadik alkalommal rendeznek Rostás István író, költő emlékére irodalmi délutánt a jobbágyi könyvtárban. Az intézmény által szervezett programra április 18-án, kedden 16 órától várják az érdeklődőket.

Betekintést kaphatnak az iskolai életbe a leendő dorogházi elsősök

Nyílt napra várják a leendő elsősöket és szüleiket április 18-án, kedden 8.30 órától Dorogházán a Móra Ferenc Tagiskolában – hívta fel a figyelmet a Nool.hu. Kiemelve: az óvodások kreatív foglalkozásokon keresztül ismerkedhetnek az intézménnyel, de a kicsiket bevonják a tanórákba és bábelőadást is tartanak nekik. Mindeközben a szülők általános tájékoztatást kapnak az iskolában folyó munkáról, megismerhetik az ott dolgozó pedagógusokat, emellett az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola munkatársai is felvilágosítást adnak az általuk a dorogházai intézményben biztosított zenei képzésről. Azok, akik a Móra Ferenc Tagiskolában szeretnék tanulmányaikat elkezdeni április 20-án, csütörtökön és 21-én, pénteken iratkozhatnak be oda.

Balassagyarmaton kaptak díjat a pásztói zeneiskola diákjai 

A Rideg Aranka zongorás találkozón vettek részt a közelmúltban a pásztói Rajeczky Benjamin Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Balassagyarmaton. Az iskola tanulói sikeresen szerepeltek, ugyanis több elismerést is kaptak. Sejben Nimród Márk és Somodi Fanni nívódíjat kaptak, előbbit Barát Vitalina, utóbbit pedig  Radics Gerald készítette fel a megmérettetésre.

Díszfákkal és padokkal teszi szebbé Nemtit a helyi egyesület

Szépen fejlődnek azok a facsemeték, amelyeket a közelmúltban Nemtiben ültetettek el a helyiek. A közterületek szépítését padok kihelyezésével folytatták a napokban – adta hírül a Nool.hu. A Kiskerttől a bográcsig Egyesület tagjai, lelkes helyi önkéntesekkel kiegészülve folyamatosan a település szépítéséért tevékenykedik. Néhány héttel korábban díszfákat ültettek, amit pályázati forrásból vásároltak. Japán cseresznye, kőris és galagonyafa került a játszótér udvarára, valamint a szabadtéri színpad köré, a növények már hajtanak. A közelmúltban pedig kültéri padokat helyeztek el a település több pontján: a játszótérhez, az Ilona telepi elágazóba és az orvosi rendelő mellé. Szota Ferencné, az egyesület elnöke korábban arról tájékoztatta a híroldalt, hogy a közterületi eszközöket jótékonysági bál bevételéből szerezték be.  

Bánki siker Dunaújvárosban

Vasárnap délután Dunaújvárosban játszott a Bánk-Dalnoki Akadémia az NB III. Közép csoportjának harminckettedik fordulójában. A bánkiak már az első félidőben 4-1-es előnybe kerültek, de a végén mégis izgulniuk kellett, ám egy gólt meg tudtak tartani a fórjukból, amivel megszerezték első tavaszi győzelmüket. NB III., Közép csoport, 32. forduló: Dunaújváros – Bánk-Dalnoki Akadémia 3–4 (1–4). Részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában