Kegyeleti ügyek

2023.03.01. 06:50

Temetői vadkárokra és a sírhelymegváltás problémáira panaszkodnak Salgótarjánban

Egyre többen panaszkodnak a temetőkben eluralkodó vadkárok, a sírhelymegváltás és az egyéb ügyintézés nehézségei miatt Salgótarjánban.

Gubányi Patrik

A helyiek mihamarabb várnák a temetői probléma megoldását

Forrás: Nool | Illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Az elmúlt napokban több olvasói jelzést is kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a salgótarjáni temetőkben jelentős problémákat tapasztalnak a helyiek, melyekre mihamarabb várnák a megoldást. Többek szerint már hónapok óta tarthatatlanok a vadak okozta károk, míg mások a sírhelymegváltás nehézségei és a régi központi temetőben bezárt ügyfélszolgálati iroda miatt panaszkodtak.

Jogszabály határozza meg a kereteket

A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát jogszabály szabályozza – reagált megkeresésünkre a városüzemeltetési iroda illetékese. Hozzátette: a minimum használati idő nem lehet kevesebb, mint koporsós temetés esetén 25 év, sírbolt esetén 60 év, urnafülke vagy urnasírhely esetén 10 év, urnasírbolt esetén pedig 20 év.

Mint válaszukban írták, a kérdés érzelmi, kegyeleti szálakat érint, ám ettől függetlenül „a jogszabály konok és kegyetlen”, hiszen a jogviszonyokat valahogyan rögzíteni szükséges. Ennek megfelelően ez azt is kimondja, hogy a temetési hely feletti rendelkezési jog a rendelkezési idő lejárta után meghosszabbítható, de meghosszabbítás hiányában a rendelkezési jog gyakorlása megszűnik.

A rendelkezési jog megszűnését követő egy év elteltével a temetési hely újra használatba vehető, ezért keresi meg a temető üzemeltetője a rendelkezési idő lejártával a rendelkezni jogosultat, hátha csak megfeledkezett róla, nem pedig a rendelkezési jog szándékos megszüntetéséről van szó. 

Vadászokkal közösen keresnek megoldást

A vadak által okozott károkra is kitért az iroda munkatársa. Válaszában úgy fogalmazott: az önkormányzat – mint a salgótarjáni köztemetők tulajdonosa – erején és jogszabályi kötelezettségén felül igyekszik a temetőket minden károkozástól megóvni. A vadon élő állatok által okozott károk kapcsán februárban hívták egyeztetésre a Salgótarján közigazgatási területén működő vadásztársaságok vezetőit és a tájegységi fővadászt. A megbeszélés és az együttműködés eredménye – reményeik szerint – hamarosan a gyakorlatban is érezteti hatását.

Fenyvesi Gábor önkormányzati képviselő, a Fidesz városi elnöke is számos megkeresést kapott az elmúlt időszakban a temetői gondokkal kapcsolatban.

– Több helyi lakos keresett már meg ez ügyben. Viszont nem gondolom, hogy ezek a kegyeleti kérdések politikai témák lennének, ezért több megbeszélésen konstruktívan jeleztem a gondokat mind Huszár Máté alpolgármester úrnak, mind pedig Fekete Zsolt polgármesternek. Fekete Zsolt jelezte, hogy az előkészítések után szakmai egyeztetést tartunk az ügyben. Ez pont a múlt héten volt – mondta elöljáróban a képviselő.

Úgy véli, a sírhelymegváltás esetén egyértelmű szabályozásra van szükség, ami figyelembe veszi az érintett szociális helyzetét, korát, valamint pénzügyi lehetőségeit. 

– Ez alapvetően egy jogi kérdés, ahol a magasabb rendű jogszabályoknak és a helyi rendeleteknek is meg kell felelni. Ez egy hosszabb folyamat. Addig is a közhasznú társaság igazgatója jelezte, hogy mindenkinek a személyes ügyintézés lehetőségét javasolja, hogy az egyedi problémákat és kérdéseket kezelni tudják – tette hozzá Fenyvesi Gábor.

A vadkárokkal kapcsolatban elmondta, hogy a helyzetet valahogyan kezelni kell. Ismertette: a polgármester a vadászok véleményét figyelembe véve azt kérte, hogy mérjék fel műszakilag és pénzügyileg a megfelelő kerítést. A képviselő hangsúlyozta: tökéletes megoldást nehéz találni, de a károkat mindenképp lehet mérsékelni.

A belvárosban is lehetne ügyfélszolgálat

Mint megtudtuk, Fenyvesi Gábor nemrég maga jelezte a városvezetés felé az ügyfélszolgálati iroda hiányát, és lehet, hogy a probléma hamarosan meg is oldódik.

–  A régi központi temetőben bezárt ügyfélszolgálati irodával kapcsolatban elmondtam, hogy ez nem szakmai kérdés számomra. Amennyiben mi vezetnénk a várost, lenne ügyintézési lehetőség a belvárosban. Láthatóan a polgármester úr is ezt vallotta, és úgy értékeltem, hogy kiadta ezzel kapcsolatban az utasítást – mondta el az önkormányzati képviselő. Hozzátette: a temetői sírhelymegváltás kérdésében további egyeztetések szükségesek, hiszen rengeteg olyan kérdés van, amelyek kegyeleti okok miatt körültekintő megfontolást igényelnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában