felháborodás

2021.05.19. 13:40

Nyolcvan év után új helyre költözött a salgótarjáni sírhelyváltó iroda

Május elején a Salgótarjáni Régi Köztemetőnél működő sírhelyváltó irodánál egy tájékoztató felirat fogadta a lakosságot, miszerint a temetői ügyeket ezentúl a Kertész utca 2. szám alatt – a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. központjában – lehet elintézni. Minderre olvasóink hívták fel a figyelmet, akik felháborodtak az átköltöztetés hírére.

Palchuber Kinga

A helyiek szerint a régi helyszínen már 1939-től nyújtottak szolgáltatást Fotó: Hegedűs Márk

Fotó: Hegedus Mark

A költözést több helybéli is rossz döntésnek tartja a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. mint üzemeltető részéről. Holecz Zoltán kegyeleti szolgáltató portálunknak elmondta, hogy ismeretei szerint már 1939 óta a régi köztemetőnél lehetett intézni a temetői ügyeket.

– Minden városi szolgáltató arra törekszik, hogy a lakók az ügyintézést a lehető legegyszerűbben meg tudják oldani. Aki ismeri Salgótarjánt, az tudja, hogy a Kertész utca gyalogosan és tömegközlekedéssel is egy kieső részen van. Emellett a temetőnél egy helyszíni szemle is azonnal kivitelezhető volt, de a járványhelyzethez megfelelően fogadták az ügyfeleket is – mondta Holecz Zoltán, aki szerint a döntést újra kellene gondolni.

A helyiek szerint a régi helyszínen már 1939-től nyújtottak szolgáltatást
Fotó: Hegedűs Márk

A panaszokat hallva megkerestük a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. igazgatóját, Dombovári Edinát, hogy miért döntöttek az átköltöztetés mellett.

– Érkezésem óta jelentős szervezeti átalakításon ment keresztül a Kft. A temetői feladatellátás terén most jutottunk el oda, hogy felmérjük, mitől válhatna ügy­fél­köz­pon­túb­bá a rendszer. A sírhelymegváltások tekintetében jelentős kintlévősége van a városnak, amelyet szintén kezelni kell. Idén elkezdtük kiküldeni a nyilvántartott tartozásokról szóló értesítőket, erre sokféleképpen reagálnak a lakosok. Úgy gondolom, hogy az ebből adódó konfliktusokra helyben kell megoldást találni, s akik velem szeretnének beszélni, azoknak az új helyen adott lesz a lehetőség. Többen megfogalmazták igényüket, hogy szeretnének bankkártyával fizetni, itt e kérésnek is eleget tehetünk – fejtette ki az igazgató.

Hiányolják a központi elérést

Németh Gáborné a napokban szembesült azzal, hogy az iroda másik helyen működik tovább. Sírhelyváltás ügyében érkezett a régi helyszínre, amikor is a tájékoztató cédulából megtudta, hogy a városközpontból a Kertész utcába kell utaznia ügyintézési céllal.

– A mama helyett is én intézem a temetői dolgokat. Meglepett, hogy a város egy rosszul megközelíthető pontján kell ezentúl felkeresnem az irodát. Nem értek egyet a döntéssel, a temetőnél szerintem sokkal egyszerűbb és gyorsabb volt az ügyintézés – tette hozzá a helybéli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában