Foglalkozás

2023.03.07. 11:26

Szakkörökön éleszthetik fel a régi mesterségeket

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Népművészeti Egyesületek Szövetségének közös, A Szakkör elnevezésű kezdeményezése a páratlanul gazdag magyar kultúra megőrzését és átörökítését támogatja. Fontos célja az értékeiket, hagyományaikat ismerő, gyökereikhez ragaszkodó közösségek életre hívása.

Gulyás Edina

Számos településen egyebek mellett a kosárfonás rejtelmeit is elsajátították a helyi alkotók

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

A régi mesterségek felelevenítésén túl a helyi közösségek formálását tűzte célul az A Szakkör elnevezésű program. A kezdeményezés 2021-ben indult, a foglalkozások tavaly ősszel folytatódtak: vesszőfonás és a hímzés mellett immár a gyertyaöntést, a bútorfestést, a csuhé- és a papírfonást is kipróbálhatják a szakkörösök.

– Nógrádban 2021 őszén 60 szakkör indult. Első körben a nemezelést, a gyöngyfűzést, a hímzést, a csipkeverést, a vesszőfonást vagy a mézeskalács-készítést próbálhatták ki a szakkörösök – fogalmazott Csaba Alexa, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Vármegyei Igazgatóságának módszertani referense. – A foglalkozások azonban nem csupán heti egy találkozást jelentettek az azokon résztvevők számára. Az összejövetelek során jó kapcsolatok, barátságok alakultak ki, a közös alkotás mellett gyakran összejönnek egy-egy hétvégén is a szakkörösök, nyári tábort, közös kirándulásokat is szerveznek. 

A szakember arra is kitért: a régi szakmák, tevékenységek iránt érdeklődők között többségben van az idősebb, nyugdíjaskorosztály. Azonban azt tapasztalták, hogy több településen bevonhatók a gyerekek, és velük együtt a szülők is kedvet kapnak egy-egy produktum megalkotására. A foglalkozások tavaly ősszel újraindultak, szintén hatvan településen éltek az adódó lehetőséggel. Azonban mivel van, ahol öt különböző elfoglaltságot választottak, mintegy 100 szakkörben végeznek jelenleg különböző tevékenységeket. 

– A foglalkozások száma is bővült, a fenti haton kívül bútorfestés, makramé, quilling, gyertyaöntés, tojásfestés, éremgyűjtés, csuhé- és papírfonás, valamint gyönggyel való kötés közül is lehetett választani. A leginkább népszerű ezek közül a makramé, ezt gyakorolják a legtöbb helyen – ismertette Csaba Alexa. 

Számos településen a kosárfonás rejtelmeit is elsajátították már
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Így van ez Mátraverebélyben is, ahol ezzel a csomózási technikával készítik a helyi szakkörösök a használati tárgyakat. 
– Első alkalommal a gyöngyfűzést választottuk, szebbnél szebb ékszerek készültek a foglalkozásokon – tájékoztatott Erdeiné Benus Hajnalka helyi közművelődési szakember. – Most pedig makramészakkör indult, amelyen főleg az idősebb korosztály vesz részt. Azonban nagyon kitartóak és ügyesek a hölgyek, ha nem készül el egy-egy darab az órán, akkor otthon befejezik azt. Mint mondta, heti egyszer találkoznak, aminek köszönhetően jó csapat kovácsolódott össze, akik a foglalkozásokon kívül is segítik egymást. Készítettek már virágtartót, karácsonyfadíszt, bevásárlószatyrot és övet is. A munkákat a program végén egy kiállításon mutatják majd be az érdeklődőknek. 

– Terveink szerint a jövőben is csatlakozni fogunk az A Szakkör programjaihoz, amennyiben a művelődési intézet továbbra is meghirdeti azokat – hangsúlyozta Erdeiné Benus Hajnalka.  

Összetartó közösséget alkotnak
– Először veszünk részt a programban, rögtön két elfoglaltság közül is választhattak a mátranovákiak: a makramé és a quilling technikáját sajátíthatják el a helyiek – fogalmazott Maruzsné Répás Lilla közművelődési szakember. – Sok jó tapasztalatot hallottam más településeken dolgozó kollégáktól. Arról számoltak be, hogy összetartó közösségek alakultak a foglalkozásokon. Ezért döntöttünk úgy, hogy élünk a lehetőséggel. Mint mondta, a makraméfoglalkozásokat már heti rendszerességgel megtartják. A tevékenység nagyon tetszik a résztvevőknek, nemcsak a kötelező feladatokat csinálják meg, hanem saját alapanyagból is alkotnak tárgyakat a megismert technika segítségével. A quilling is elindult, de ez a tevékenység még kevésbé népszerű. 


 

Címkék#A szakkör

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában