Népesség

2023.03.29. 06:50

Nógrádban több mint ezer fővel csökkent a lakosság száma

A Belügyminisztérium népesség-nyilvántartó statisztikájából kiderült, hogy az elmúlt egy évben Nógrád vármegyében tovább csökkent a lakosság száma. Mindössze hat községben nőtt harmincnál is többel a populáció ezen időszak alatt.

Lászlók Judit

Korábban a pan­dé­mia, most pedig az energiaválság, illetve a különböző állami támogatások is arra ösztönzik a családokat, hogy a városok helyett inkább vidéken telepedjenek le. A Belügyminisztérium népesség-nyilvántartó statisztikájából kiderül, hogy a letelepedni vágyók előszeretettel választanak olyan községeket, amelyek közel vannak az agglomerációhoz vagy a kisebb városokhoz, ugyanakkor minden olyan szolgáltatással rendelkeznek, ami a mindennapi élethez szükséges. 

A statisztikai adatok szerint az országban 2022. januárjában 9 millió 841 ezer 587 lakos élt, amely azóta több mint 37 ezerrel csökkent. Nógrád megyében egy év alatt 1128 fővel apadt a népesség: tavaly 191 ezer 023, míg idén januárban 189 ezer 895 személyt számláltak szűkebb hazánkban. 

A városokra továbbra is csökkenés jellemző 

A 2022-es és a 2023-as adatok szerint Salgótarján lakossága 471 fővel csökkent egy év alatt. Balassagyarmaton 277, Bátonyterenyén 168, Pásztón 124, Szécsényben 79, míg Rétságon 55 fővel csökkent a lakosság­szám. 

Hetvenegy településen élnek kevesebben 

A községeket tekintve elmondható, hogy 71 településen élnek kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. Több mint 30 fővel csökkent Buják, Héhalom, Vizslás és Karancslapujtő lakossága. Szűkebb hazánkban a legnagyobb mértékű csökkenésre Bujákon került sor, itt 39 személlyel csökkent a létszám. 

Borbély Gábor, Buják polgármestere portálunk érdeklődésére elmondta, sajnos a településre is jellemző az elöregedés, a csökkenéshez pedig hozzájárult, hogy az elmúlt egy évben többen is elhunytak. Kiemelte, ugyanakkor Bujákon szinte alig van eladó ház, hiszen az elvándorlók helyére mindig költöznek be új lakók. Utóbbiak viszont nem mindig rendelkeznek állandó lakcímmel a községben. Emellett a településen minden szolgáltatás adott a letelepedni vágyók számára. 

– Bujákon jelenleg felújítás alatt áll az óvoda, az iskola pedig már megújult. Bölcsőde épül, új játszóteret adtunk át, valamint korszerűsítjük az utakat és a belterületi csapadékvíz-elvezető rendszert is – sorolta a fejlesztéseket a polgármester. Hozzátette: ezeken kívül is számos beruházás valósult meg és van még tervben. Hangsúlyozta, Bujákon továbbra is kétezer fő feletti a lakosság száma, ami számukra nagyon fontos jellemző. Ezért dolgoznak azon, hogy maradásra ösztönözzék a fiatalokat. Az idei évre pedig körülbelül 20 kisbaba születésére számítanak. 

Hatvanegy községben növekedett a lakosság száma 

Ezzel szemben 61 községben emelkedett a népesség tavalyhoz képest. Több mint harminccal nőtt Őrhalom, Szendehely, Dejtár, Karancskeszi, Palotás és Nézsa lakossága. Őrhalomban összesen 43 fővel élnek többen, mint tavaly. Farkas Egon, Őrhalom polgármestere elmondta, hogy a lakosságszám folyamatos növekedésében jelentős szerepe van a különböző kormányzati családtámogatásoknak, valamint a vidék lakosságmegtartó ereje erősítésének, amelyekre az önkormányzat is rákapcsolódott. Mint mondta, minden pályázati lehetőséget igyekeznek kihasználni, amelynek köszönhetően Őrhalom egyre élhetőbbé válik. 

Hozzájárulnak a fiatalok lakásvásárlásához

Farkas Egon, Őrhalom polgármestere a falu kedvező adottságaival magyarázta az emelkedő létszámot. – Őrhalom esetében elmondható, hogy az üresen álló ingatlanok benépesültek. Több mint tíz évvel ezelőtt az ingatlanállomány tíz százaléka üresen állt, mára pedig alig akad eladó ház a községben. A leszármazottak helyben maradtak, és a megüresedett ingatlanokat felújították, illetve nemcsak a környékből, hanem máshonnan is költöztek a faluba. Ebben szerepet játszanak a település adottságai, például a környezet, a jó közlekedés, a kedvező ingatlanárak, a megélhetési lehetőségek. A fiatalok lakásvásárlásához egy jelképes összeggel az önkormányzat is hozzájárul, ha igénylik. További előny, hogy a falu két város között helyezkedik el. Úgyis jellemezhetném, mintha Balassagyarmat külvárosa lennénk, ami tovább növeli a község vonzerejét. Emellett úgy vélem, hogy a kiemelkedő közösségi élet, valamint a kulturális és egyházi programok is hozzájárulnak az élhetőséghez – tájékoztatott a faluvezető. Hozzáfűzte, idén ősszel pedig elkészül az Ipoly-híd is, ami csak tovább növeli a falu lakosságmegtartó erejét. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában