Programajánló

2023.03.03. 11:21

Nemzetközi méhésztalálkozóval és különleges ereklyével közelít a hétvége Nógrádban

Összegyűjtöttük, hogy milyen programok kínálnak kikapcsolódási lehetőséget szűkebb hazánk lakóinak a hétvégére.

V.E.

Találkoznak a méhészek

Balassagyarmaton Ipolymenti Nemzetközi Méhésztalálkozót rendez a szlovákiai Ipolyszakállosi Ipolyvölgye Méhészszervezet és a magyarországi Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület március 4-én, szombaton, 9 órától. A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ ad majd helyet az eseménynek, amelyet Csach Gábor, a város polgármestere nyit meg. A szakmai programok között Mézlovagrendek Magyarországon címmel tart előadást Szabó Ervin, ezután Huller Dániel a Magyar Méhészeti Nemzeti Program aktualitásairól beszél a megjelenteknek, míg dr. Kelemen Bálint a gyakorlati aktavédelem témáját fejti ki a szintetikus vegyületektől egészen a szerves savakig. A látogatók megtekinthetik a mézlovagok felvonulását, és a lovagavatást, méhészeti eszközkiállításon vehetnek részt, illetve a gyermekek számára játszóházzal készülnek a szervezők. A program idején adott lesz a lehetőség az érdeklődők számára, hogy különböző mézeket és méhészeti termékeket kóstoljanak és vásároljanak meg. Emellett fény derül majd a Mézescsupor című rajzpályázat eredményeire is.

Fafaragó kiállítását tekinthetik meg

Mátraszőlősön a művelődési házban egy helyi fafaragó, Batta Pál alkotásaiból nyílik kiállítás március 4-én, szombaton. Az intézmény közösségi oldalán megosztott tájékoztatás szerint a fából készült műveket bemutató kiállítás 15 órakor nyitja meg a kapuit a látogatók előtt, ünnepélyes keretek között.

Különleges ereklye érkezik a településre

Bujákon a vasárnapi szentmise során egy ereklyét is elhelyeznek a Szent Márton Plébániatemplomban, majd ezután a településen egy emlékhelyet is felszentelnek. Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, március 5-én, vasárnap, 11 órától Orosch János nagyszombati érsek celebrálja a liturgiát, amely alatt a templom lengyel mellékoltárán elhelyezik Szent Maximilán Kolbe atya ereklyéjét. Az eseményen közreműködik Molnár Imre történész, a Haraszti ikrek, valamint Csábi István, a balassagyarmati művészeti iskola igazgatója. A szertartás után megáldják és felszentelik az Esterházy János emlékhelyet a bujáki közösségi ház udvarán, ahol Csáky Pál szlovákiai magyar politikus, egykori szlovákiai miniszterelnök-helyettes szól majd a megjelentekhez. Az esemény Dávid Zsuzsanna kiállításának megtekintésével zárul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában