Kertészet

2023.03.19. 09:34

Mátraalmásról egyre több tányérra kerülnek parányi növények és ehető virágok

Évekkel ezelőtt Angliában talált egymásra Stork Marianna és Csősz Gábor. A távoli országban azonban nem csak szerelmük szökkent szárba, hanem egy ötlet is: hazatérve Magyarországra apró növényi hajtásokat, úgynevezett mikrozöldeket nevelnek majd.

Gulyás Edina

Csősz Gábor a Szuhához tartozó Mátraalmáson tartja fenn mikrozöldeket termelő melegházát

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Korábban már beszámoltunk a fiatal mátraalmási párról és vállalkozásukról, ami azóta is töretlenül fejlődik.  Amikor legutóbb felkerestük a festői szépségű, apró kis településrészen, a Szuhához tartozó Mátraalmáson élő Csősz Gábort és feleségét Stork Mariannát, még egyetlen üvegházban nevelték a miniatűr növényeket. Ma már kétszer akkora helyen zöldellnek az aprócska növényi hajtások, amiket már ehető virágok is kiegészítenek. 

Levelekbe rejtett vitaminbomba

– Angliában egy magas minőségű élelmiszereket forgalmazó, dinamikusan fejlődő cégnél dolgoztam. Mielőtt hazaköltöztünk piackutatást végeztem, hogy mekkora kereslet lenne itthon a pici növényekre. Kiderült, hogy Magyarországon szinte senki sem termeszti ezeket, csupán külföldről lehet beszerezni – idézi fel a kezdeteket Csősz Gábor, a Microvilág bébi levelek Kft. vezetője. – Napjainkban már egyre többen foglalkoznak mikrozöldek nevelésével, nagyobb üzletekben is lehet kapni azokat. Azonban Nógrád megyében információim szerint még mindig egyedüliként mi termesztjük az apró növénykezdeményeket. 

Mátraalmásról egyre több tányérra  kerülnek parányi növények és ehető virágok
Ehető virágok is kikerülnek a melegházból
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, ezek a parányi hajtások a kifejlett zöldségeknél negyven-ötvenszer több tápanyagot és vitamint tartalmaznak. Főleg ételek díszítéséhez, salátákhoz használják fel azokat. 

Egyre többen fogyasztják a mikrozöldeket

– Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen fogyasztják ezeket a zöldeket, elsősorban azok, akik az egészségtudatos táplálkozásra törekszenek. A gyerekeink is örömmel kóstolják a levélkéket – veszi át a szót Marianna, aki azt is elmesélte: törekednek a jó kapcsolatra a közeli településen élő őstermelőkkel is. Egy sajtokat gyártó családi vállalkozás például saját termékei mellé kínálja a mikrozöldeket. 

A koronavírus-járvány miatt néhány hónapig kénytelenek voltak szüneteltetni a tevékenységüket, mivel az éttermek zárva voltak. Azonban akkor sem csüggedtek, paprika és paradicsompalánták nevelésével foglalták le magukat. 

– Ez utóbbiakat ma is termesztjük, de már csak saját fogyasztásra, a magokat elültettük, a paprika már ki is bújt. A mikrozöldek közül 14 félét egész évben tudunk termelni, ezek között van a retek, a borsó, a napraforgó, a mustár, bordás és a fodros kel is. Vannak azonban amiket csak tavasztól nevelünk, ilyen a bazsalikom, a piros színű disznóparéj, vagy a lilás színben pompázó kínai bazsalikom. Ezek nagyon igénylik a meleget és a fényt – fogalmaz Marianna, aki arra is kitért, hogy nyáron sokkal gyorsabban nőnek a levélkék, mint a hideg évszakban. A 30-35 fokos hőmérséklet a legideálisabb számukra, ilyenkor a retek három nap alatt eléri azt a méretet, ahol már le lehet vágni. Ez télen egy hétig, de akár 10 napig is eltart. A nagy forróságban napi háromszor locsolnak, ügyelve arra, hogy csak a növények tövét érje a víz. Ezen kívül szellőztetéssel, árnyékolással igyekeznek mérsékelni az üvegház hőmérsékletét. 

Természetes megoldást keresnek a problémákra

– Nyáron a legszebbek a hajtások, persze, ha a kártevők nem teszik tönkre azokat. A földi bolhák ellen hajhálóval védekezünk, ugyanis nem használunk semmilyen növényvédő vegyszert. Egy internetes oldalon olvastam, hogy ha a földbe fahéjat keverünk, az is hatásos, valóban szebbek tőle a növények – ismerteti Marianna. – Egy biológiai rovarölő-szer, a Neem Azal az egyelten, amit lehetne használni, de mi ezt sem alkalmazzuk, igyekszünk mindenre természetes megoldást találni. 

Mátraalmásról egyre több tányérra  kerülnek parányi növények és ehető virágok
Csak természetes szereket használnak a termesztéshez
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

– Ezért döntöttünk amellett is, hogy csirkéket tartunk majd. Azt a földet, amibe a magokat elültetjük, eddig csak kiöntöttük az udvarra. A szárnyasok azonban ki tudnák azt válogatni és komposztálva újra hasznosíthatnánk a tőzeget – hangsúlyozza Gábor – A környezettudatosság miatt védekezünk például az udvarra bejáró vadak ellen is természetes módon. Júlia borbolyát ültettünk kerítés gyanánt. Ez a szúrós cserje ugyanis az egyik legigénytelenebb növény, ami távol tarthatja az őzeket, szarvasokat és vaddisznókat. 

Elismerték különleges, újító tevékenységüket

A családi vállalkozás néhány év alatt jelentős fejlődésen ment keresztül, emellett tevékenységük újító és különleges. Mindezt tavaly Csillik Zoltán-díjjal ismerte el a Vállalkozók Országos Szövetsége. A házaspár úgy fogalmaz: számukra pozitív visszajelzés és megerősítés ez a kitüntetés, ami még több energiát ad a folytatáshoz. 

És, hogy mik a tervek? Idén az a legfontosabb számukra, hogy talpon maradjanak, és a jelentős áremelkedések ellenére is megtarthassák a jelenlegi partnereiket. 

– A kezeletlen vetőmagokat továbbra is külföldről szerezzük be, azok ára nem változott. Az üzemanyagárak jelentős emelkedése miatt nőttek a kiszállítási költségeink. Azonban nem volt szükség arra, hogy emeljük árainkat, így nem is tettük azt. Hiszünk abban, hogy tisztességes működéssel lehet előre jutni. Ez adhat okot régi partnereinknek, hogy továbbra is mellettünk tegyék le a voksukat – fogalmaz Csősz Gábor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában