Művészpalánta

2023.03.14. 19:50

Csodagyerekként játszik a hegedűn Enrikó, a tarjáni zeneiskola tehetsége

A tarjáni zeneiskola tízéves növendéke, Balázs Enrikó hegedűjátékával a VIII. Nemzetközi Hegedű Fesztiválon arany minősítést szerzett. A kisfiú felkészítő tanára, Tóth Tibor szerint nagyon ritka az Enrikóhoz hasonló tehetség.

Palchuber Kinga

Balázs Enrikó

Forrás: Nool-montázs

Mint arról beszámoltunk, a törökszentmiklósi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola a közelmúltban rendezte meg a VIII. Nemzetközi Hegedű Fesztivált. A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolát Tóth Tibor növendéke, Balázs Enrikó képviselte I. korcsoportban. A versenyen ráadás volt, hogy a művésztanár munkáját is különdíjban részesítette a nemzetközi zsűri. Zongorán Szabó Istvánné kísérte a kisdiákot.

Támogatják tehetségeiket

Barabásné Morvai Tímea, a Váczi vezetője érdeklődésünkre elmondta: intézményükből először nevezett növendék a nemzetközi megmérettetésre, az elmúlt tíz évben ugyanis nem igazán volt olyan hegedűs diák, akivel hasonló nagy versenyen tudtak volna részt venni. 

– A sikerhez elengedhetetlen a tehetség, a szorgalom, a támogató családi háttér és az elhivatott tanár. E összefogásban iskolánk is mindent megtesz azért, hogy a fiatalok minél több helyen bizonyíthassák rátermettségüket, s ezzel együtt öregbíthessék intézményünk jó hírét. Ehhez a Zenélő Ifjúságért Alapítvány anyagi segítséget is nyújt, hiszen a hegedűfesztiválon való részvétel is nevezési díjhoz kötött volt – tette hozzá az igazgató, aki bízik a jövőbeli újabb intézményi sikerekben. 

Enrikó hegedűjátékával elkápráztatta a szakmai zsűrit
Forrás: Facebook/Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola

Másfél év alatt óriásit lépett előre

Tóth Tibor kiemelte, hogy az eseményen a mintegy ötven induló között akadt olasz, szlovák, cseh, svájci  és dél-koreai fiatal is. A tízéves Enrikó korcsoportjában közel harminc művészpalánta indult, így a különdíjjal jutalmazott felkészítő tanár még büszkébb növendékére.

– Az, hogy a kisdiák az első versenyéről arany minősítéssel tért haza azért is nagy szó, mert mindössze másfél éve jár hegedülni az óráimra. Ilyen rövid idő alatt versenyszintűre tanulni Rieding H-moll koncertjének harmadik tételét igen nagy kihívás, ráadásul a korcsoportjában indulók többsége már három-négy éve is játszik a hangszeren – hangsúlyozta Tóth Tibor, akinek növendéke a szabadidejében is boldogan járt gyakorolni.

Elárulta: bár Enrikó játékában volt egy röpke memóriazavar, a zsűri azonban nagyra értékelte, hogy az ifjú tehetség nem riadt meg a tévesztéstől, sőt profihoz méltó módon reagálta le a szituációt. 

 – Az első próbát sikerült teljesíteni, így már most eldöntöttük, hogy jövőre visszatérünk a nemzetközi versenyre. Akkor tudjuk lemérni igazán, hogy egy év alatt, mennyit sikerül előrelépni – húzta alá a felkészítő tanár, hozzátéve: – Enrikóra május elején újabb kihívás vár, hiszen több növendéktársával együtt a pásztói művészeti iskola megyei vonóstalálkozóján is fellép egy új darabbal. 

Iskolájukban gyakorolhatnak

Mint mondta: a Váczi és a Kodály Zoltán Tagiskola közötti megállapodás, miszerint a felkészítő tanárok növendékük iskolájában is oktathatják a zenét, nagy segítséget és könnyebbséget jelentett ezúttal is a felkészülésben. E lehetőség főként az alsó tagozatosokat érinti, akik ezzel a megszokott miliőben kapnak zenei impulzust is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában