Adomány

2023.03.13. 17:14

Befőzőautomata segíti tovább két nógrádi civil egyesület munkáját

Két Nógrád vármegyei civil egyesület vehetett át adományt szerdán a Civil Összefogás Fórum és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége jóvoltából a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban. A befőzőautomatával a szervezetek befőtteket, lekvárokat, vagy akár forró teát készíthetnek, amely tevékenység közösségépítő programként is szerepet játszhat az egyesületek életében.

Veres Edina

A befőzőautomatával a szervezetek befőtteket, lekvárokat, vagy akár forró teát készíthetnek

Forrás: Nool

Fotó: V. E.

Az adományátadó program során elsőként Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd tőle a szót Heizler Norbert, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) országos koordinátora vette át. Mint mondta: a fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány keretében 2016-ban indult el a civil misszió, amelyhez nem sokkal később csatlakozott a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége is. Hozzátette: a kezdetektől több mint 90 helyszínen jártak, és 400-nál is több adománykészüléket adtak át civil szervezeteknek, nagycsaládos szervezeteknek, helyi kistermelőknek és őstermelőknek, illetve civil étkeztetési konyháknak.

– Rendhagyóan kezdtük ezt a tavaszi országjárást, amely tíz helyszínből áll. A korábbi évekkel ellentétben a vármegyei civil közösségi szolgáltató központokat kértük fel arra, hogy jelöljék ki az adományozottakat. Ennek oka, hogy ők ismerik legjobban a területükön működő egyesületek tevékenységét, illetve ők tudják, hogy kik tudják az adományt, azaz a befőzőautomatát a legjobban kihasználni és hasznosítani – mondta Heizler Norbert, aki azt is elárulta, hogy a készülék alkalmas lekvárok, befőttek, valamint forró tea, vagy akár forralt bor készítésére is, amely tevékenység az alapanyagok összegyűjtésétől, a feldolgozásig akár közösség építő programként is szolgálhat.

Heizler Norbert végül hangsúlyozta: fontosnak érzik, hogy a szervezetek a helyi alapanyagok részesítsék előnyben. Ehhez segítségül a Buday Péter mesterszakács szakmai együttműködésével összeállított Ízig varázs című receptgyűjteményt adták át adományként a befőzőautomaták mellett.

Ezután Vadas Zsuzsa, a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője elmondta, hogy immár 11 éve támogatják szakmailag a vármegyei civil egyesületeket, amelyek száma jelenleg 1800 körülire rúg.

– Arra törekedtünk, hogy szűkebb hazánk keleti és nyugati részéről is válasszunk egy-egy egyesületet. Legvégül a karancslapujtői Duci csapat, és a salgótarjáni Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület mellett döntöttünk. E szervezetek a palóc népi hagyományok ápolása mellett részt vesznek az egészséges életmód népszerűsítésében is, így a készüléket akár tágabb körben is hasznosíthatják majd – érvelt Vadas Zsuzsa.

A befőzőautomatát és a receptkönyvet a Duci Csapat részéről Czakó Zoltánné, az egyesület elnöke vette át, aki rámutatott: a tagokkal megannyi programon vesznek részt országszerte, így egészen biztos benne, hogy nagy hasznát veszik majd az eszköznek.

Majnek Tamásné, az Ezerszín, Ezernyi Szív Egyesület alelnöke azt emelte ki a baráti társaságból alakult csoport tevékenységeinek sorából, hogy egy szerződésnek köszönhetően a Magyar Vöröskereszttel is gyakran együtt dolgoznak.

– A karácsonyi ünnepek idején két helyen is főztünk, illetve adományokat osztottuk. Azt tapasztaltuk, hogy sok idős, egyedülálló férfi jött hozzánk csomagért, akik nem tudnak főzni maguknak. Azt hiszem számukra is nagy segítséget jelenthet, ha ezzel az eszközzel akár borsót, zöldbabot, vagy tököt tudnánk üvegbe tartósítani és átadni számukra, hiszen azt később könnyen el tudják készíteni maguknak – húzta alá Majnek Tamásné, aki azt is elárulta, hogy a befőzőautomatát leghamarabb feltehetően március 15-én fogják használni, amikor is forró teát szeretnének osztani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában