Alkotómunka

2023.03.31. 06:50

A kézművesség szerepére hívják fel a figyelmet Varsányban

Tizedik alkalommal rendezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák országos hetét március 27-e és április 2-a között, a programsorozat idei mottója: kézművesség napjainkban.

Lászlók Judit

Csütörtökön a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva tojásfestésre hívták meg a helyi óvodásokat és iskolásokat

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A kezdeményezéshez Varsány ezúttal is csatlakozott, így ezen a héten számos ingyenes program várja az érdeklődőket a Hagyományőrzők Házában. Mint ismert a jubileumi rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a kézművesség mindennapjainkban betöltött szerepére és arra, hogy a kézművesség kreativitásra, alkotómunkára ösztönöz és a természetes anyagok felhasználásával fenntartható környezetet teremt. Emellett rá kívánja irányítani a figyelmet a Kárpát-medence-szerte működő műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének és továbbéltetésének letéteményesei. Az egyhetes program kapcsolódik az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) is, valamint a húsvéti ünnepkör hagyományaival is megismerkedhetnek a látogatók. 

Az országos kezdeményezéshez idén már tizedik alkalommal csatlakozott Varsány. 

A kézművesség szerepére hívják fel a figyelmet Varsányban
A csütörtöki foglalkozást Bodor Evelin fazekas, a Dejtári Népi Játszóház vezetője tartotta a gyerekeknek
Fotós: Hegedűs Márk

– A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák X. Országos Hete idei mottója „kézművesség napjainkban”. Úgy gondolom, hogy ez a mottó a kézművesség minden területét felöleli. Ezért a helyi programsorozatot is igyekeztünk úgy kialakítani, hogy valóban sok mesterséget mutathassunk be a Hagyományőrzők Házában – fogalmazott Kanyó Judit, a település polgármestere.

Kifejtette, ennek megfelelően hétfőn a babakészítésé volt a főszerep. Az eseményre Bocsi Éva népi iparművész, a Népművészet Mestere Vizslásról hozta el gyönyörű babáit, valamint Bárány Antalné mesemondó, aki szintén a Népművészet Mestere mutatta be a palóc hímzéseket. Emellett Luxné dr. Vincze Judit „játszani is engedd” címmel tartott előadást. Kiemelve, miért olyan fontos, hogy a gyerekek játszanak. 

Aztán szerdán viseletbemutatót tartottak a Muskátli Hagyományőrző csoport közreműködésével. Továbbá a rimóci Déska Bertalanné hímző-és népviseletkészítő népi iparművésszel a népviselet mellett a húsvéti hagyományokról is beszélgettek. Emellett lehetőséget biztosítottak a résztvevőknek arra, hogy népviseletbe öltözzenek. A polgármester kiemelte, külön öröm volt számára, hogy hosszú idő után végre ő maga is felölthette a helyi népviseletet. Mint mondta, csütörtökön a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva tojásfestésre hívták meg a helyi óvodásokat és iskolásokat. A foglalkozást Bodor Evelin fazekas, a Dejtári Népi Játszóház vezetője tartotta. A nap további vendégei voltak még Kósa Klára keramikus, akinek a reneszánsz alkotásait tekinthették meg az érdeklődők, valamint a szintén elismert alsótoldi fazekasmesterek, Bercsényi Tamás és Bercsényi Péter. 

A kézművesség szerepére hívják fel a figyelmet Varsányban
A különféle tárgyak alkotása nem csak a kézügyességet fejleszti, hanem lélekben is gazdagabbá tesz
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool.hu 

Szombaton a nógrádsipeki Kanyó Balázs fafaragó, valamint a nagyoroszi Záhorszki Mónika bútorfestő tart majd bemutatót és foglalkozást a látogatónak. Az egyhetes programot vasárnap délután helyi termékek kóstolójával és vásárával zárják a Hagyományőrzők Házában. 

– Ebben az évben ezeket a mesterségeket szerettük volna bemutatni. Azonban arra törekszünk, hogy minden évben más alkotókat hívjunk meg a rendezvényre, illetve a helyi és a környékbeli kézműveseket lehetőleg előnyben részesítjük. Továbbá az a célunk, hogy főként a gyerekek minél több népi mesterséget megismerjenek. Ugyanis fontosnak tartjuk, hogy értékeljék a kézműves termékeket és a fenntarthatóság szempontjából a műanyagok helyett inkább ezeket használják – mondta Kanyó Judit, aki bízik benne, hogy jövőre is meg tudják majd rendezni a programsorozatot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában