Tisztázta a Nébih

2023.02.05. 12:33

Titkos összetevőként jelenhet meg a tücsök a nógrádi konyhákban

Léteznek rovar alapú élelmiszerek, ám ezekkel kapcsolatban egyre több téves információ terjed. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most tiszta vizet öntött a pohárba.

Nool

A tücsök nem közvetlenül, hanem feldolgozott formában kerülhet az ételekbe (borítóképünk illusztráció)

Forrás: Shutterstock

– Az elmúlt napokban számos megkeresés érkezett a Nébih-hez: igaz-e, hogy hamarosan bármiféle jelölés nélkül tehetnek „tücsköt, bogarat” az élelmiszerekbe az előállítók. A hír ebben a formában semmiképp sem igaz! – nyugtatott meg friss közleményében mindenkit a Nébih. 

Az azonban tény, hogy léteznek rovar alapú élelmiszerek, amik hivatalosan úgynevezett "új élelmiszernek" minősülnek. Ebbe a kategóriába azokat az élelmiszereket sorolják, amelyeknél nincs igazolva, hogy 1997. május 15-ét megelőzően hagyományosan fogyasztották az EU területén.

A házi tücsök por formában tűnhet fel az ételekben (borítóképünk illusztráció)
A házi tücsök por formában tűnhet fel az ételekben
Forrás: Wikipédia

– Az új élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók forgalomba. Az új összetevők biztonságosságának átfogó értékelését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) végzi, majd a jóváhagyásról egy tagállami képviselőkből álló testület dönt. Pozitív döntés esetén az EU Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt – hangsúlyozza a Nébih. Hozzátették ugyanakkor, hogy az engedélyezett rovarok felhasználása nem kötelező az élelmiszerekben, ez csupán egy új, választható összetevő.

Magyarország nemet mondott a rovarokra

– Magyarország nem támogatta a rovar összetevők új élelmiszerként való forgalomba hozatalának engedélyezését. Nincs komoly fehérjehiány, ezért hazánk nem tartja indokoltnak a rovarok élelmiszerként történő fogyasztását az EU-ban. Mivel azonban a tagállamok többsége megszavazta a kérelmeket, így a Bizottság elfogadta azokat – derült ki a közleményből.

Jelenleg ezt a hat rovart engedélyezi az EU az élelmiszerekben:

  • Szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár)
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (keleti vándorsáska)
  • Közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formájában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva)
  • Fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (házi tücsök)
  • Az Acheta domesticusból (házi tücsök) előállított, részben zsírtalanított por 
  • Fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák)
A képen látható keleti vándorsáska is engedélyezett összetevő
A képen látható keleti vándorsáska is engedélyezett összetevő
Forrás: Wikipédia

Aláhúzták viszont, hogy ezek csak az engedélyekben szereplő előírások szigorú betartása mellett kerülhetnek bele az élelmiszerekbe, és kötelező jelölni azokat az élelmiszerek csomagolásán. Mivel a lisztbogár lárvát, az alombogár lárvát, a házi tücsköt és a keleti vándorsáskát tartalmazó élelmiszerek allergiás reakciókat válthatnak ki, így azok jelenlétét - mint kötelező allergén felirat - szintén fel kell tüntetni.

eszik, étel, gasztronómia
Szerencsére az előírás részét képezi, hogy nem titkolhatják el, hogy milyen összetevőkből áll az étel, ami végül az asztalra kerül
Forrás: Pixabay

– Ahogy a jelenlét elhallgatásától, úgy attól sem kell tartani, hogy E-számnak „álcázva” rejtik el a rovarok jelenlétét a gyártók a termékekben. E-száma csak az élelmiszer-adalékanyagoknak van. A rovarok nem tartoznak ebbe a körbe, azokat nem adalékanyagként, hanem összetevőként lehet felhasználni, és új élelmiszerként engedélyezték őket – tisztázta a Nébih.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában