Egészség, életmód

2023.02.16. 17:29

Természetes a tavaszi fáradtság, de tehetünk is ellene

Sok vitamin, zöldség és gyümölcs fogyasztását, valamint a napsütéses friss levegőn való sétát javasolják a szakemberek a tavaszi kimerültség ellen, amely sokakat érint szűkebb hazánkban is.

Nagy Orsolya

Hamarosan beköszönt a tavasz, amely sokaknál akár több hetes fáradtságot is kiválthat. Azt azonban sokan nem tudják, hogy mitől olyan kimerültek.

Kovács Hetti, salgótarjáni egészségmentor portálunknak elmondta, hogy a tél végére a szervezet raktárai kifogynak, így még mindig érdemes szedni a különféle vitaminokat és ásványi anyagokat.

– A C és D-vitamin szedése fontos az immunrendszernek, de tavasszal el lehet kezdeni különféle tisztítókúrákat is. Emellett érdemes gyógynövényből készült teákat, italokat fogyasztani, valamint sok zöldséget, amelyek mindegyike feltölti a szervezetünket – közölte Kovács Hetti.

Hozzátette: a megfelelő táplálkozás és vitaminszedés mellett fontos az is, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, így például sokat segíthet egy napsütéses séta, de akár mezítláb is lehet tenni pár lépést a fűben. Ezek mindegyike feltölti az embert és így a természethez is közel lehet kerülni, amelytől napjainkra nagyon eltávolodtunk.

A szakember kiemelte azt is, hogy a minőségi pihenés is elengedhetetlen, mint a megfelelő alvás, az olvasás, esetleg egy jó vígjáték. A nevetés nagyon fontos, hiszen az erősíti az immunrendszert. Éppen ezért érdemes olyan ismerősökkel körül venni magunkat, akik mosolyognak és jó kedélyűek. Ezen túlmenően a légzésre is figyelni kell, amelyet lassan és orron át végezzünk, ugyanis a szájon át történő légzés, nem szűri meg sem a baktériumokat, sem a vírust.

Minden évszakváltás okozhat zavart

Mint mondta, maga minden évszakváltás okoz egyébként némi zavart a rendszerben, de tavasszal főként az, hogy előtte sokáig voltak hosszúak az éjszakák, korán sötétedett. Télen amúgy is kevesebb időt töltünk a szabadban, nem ér annyi napsütés minket, de ez nem baj. A téli időszak ugyanis fontos, ilyenkor szükségünk van az elcsendesedésre.

Kovács Hetti arra is kitért, hogy amennyiben valakit kínoz a tavaszi fáradtság nem az a megoldás, hogy több kávét iszunk, vagy energiaitalt fogyasztunk. Helyette egészségesen kell élni. Ez a fáradtság pedig természetes és csak átmeneti. Éled lassan a természet és éledünk mi is.

Tupi Éva, mátraszőlősi fitoterapeuta elárulta, hogy sokan szenvednek ilyenkor depresszióban, ugyanis megborul a hormonháztartás, lecsökken a szerotonin szint. A tél hosszú és nagyon sok szürke napja van, amely során elhasználjuk a raktárainkat.

Fáradékonyabbak vagyunk a tél végén

– Természetes az, hogy ilyenkor fáradtabbak vagyunk, de mindenki máshogy reagál rá. Ahhoz, hogy jobban legyünk érdemes sokat időt a napon és fényen tölteni, valamint rendszeresen mozogni, hogy minden a helyére billenjen. Át kell ugyanis állni a hormonoknak a tavaszra. Fontos továbbá az is, hogy nem szabad megerőltetni magunkat. A téli táplálkozást pedig ideje elhagyni lassan és a zsíros, kalóriadús ételek helyett könnyedebb táplálékot kell enni sok zöldséggel és gyümölccsel – hangsúlyozta Tupi Éva.

A szakember kifejtette: az étrend-kiegészítőket és vitaminokat azonban továbbra sem szabad elhagyni.

Amennyiben pedig valaki fáradtabbnak érzi magát, akkor érdemes egyebek mellett venni egy hideg-meleg váltózuhanyt, gyakran szellőztetni, esetleg rövid tornagyakorlatokat végezni akár munka közben is.

A fitoterapeuta javasolja továbbá a különféle gyógynövényeket is, így a csalánt, a körömvirágot, a gyermekláncfüvet, vagy a medvehagymát

Mint mondta, adjuk meg magunknak, amit a testünk kíván, de foglalkozzunk a lelkünkkel is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában