Étkeztetés

2023.02.01. 19:55

Tejbegríz és bolognai a kedvenc, de a gyümölcs is menő a menzán

Sok zöldség és gyümölcs kerül tányérra az iskolai menzán, az ételekben pedig kevesebb a fűszer és a só, illetve ügyelnek a kalória mennyiségére is. Vajon szeretik ezeket az ételeket a nógrádi gyerekek?

Nagy Orsolya

Igyekeznek újítani a menün, de azért vannak örök kedvencek az iskolai menzákon. Képünk illusztráció.

Forrás: MW

Szigorú szabályoknak kell megfelelni az iskolai és óvodai étkeztető cégeknek. Napjainkban ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges és változatos étrendre, amelyeket a gyerekek is nagyon szeretnek. Pádárné Györki Mariann, a pásztói Magyar Szentek Római Katolikus Óvoda és Iskola igazgatója elmondta, hogy náluk abszolút házias ízek sorakoznak fel a menzán.

Mindig elfogy a zöldség és a gyümölcs

– Az alsós és felsős korosztály nagyon szereti, de persze vannak néhánya, akik kevésbé esznek jól. Emellett az óvodában is kedvelik az apróságok. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nagyon finom ételeket készítenek, így elégedettek vagyunk – közölte az igazgató. Hozzátette: a gyerekek mindig kapnak zöldséget és gyümölcsöt, amiket nagyon szeretnek, hiszen mindig elfogy.

Az intézmény tanulói körében nagy kedvenc a virsli és a tejbegríz, de a bolognai spagetti is közkedvelt. Ezen túlmenően nagyon szeretik a húslevest, amelyet a gyerekek csak csíkos levesként emlegetnek. Ezt az ételt fogyasztják egyébként a tanárok és az óvónők is, akiknek szintén ízlik a menü.

Gondosan megtervezik a menüt

Molnár Szabolcs egy pásztói családi vállalkozás vezetője. Elárulta, hogy a városban több óvodát és iskolát is ellátnak.

– Mindent az előírásoknak megfelelően készítünk el. Ügyelünk a sóbevitelre, jóval kevesebb a fűszer, emellett mindig van friss zöldség és gyümölcs. A gyerekek kapnak főzeléket, de krémlevest is, valamint teljes kiőrlésű pékárut. Emellett arra is figyelünk, hogy ne legyenek zsírosak az ételek. Ezekben sokat segít a közétkeztetési program, amelyben előre megtervezzük a menüt. Ez a rendszer mindig figyelmeztet arra, ha például túl zsíros egy étel, de jelzi az allergéneket, a napi energia bevitelt, sőt még a kalória mennyiségét is – emelte ki Molnár Szabolcs.

A vezető problémaként említette, hogy az elmúlt időszakban nekik sincs könnyű dolguk, hiszen óriási emelkedés történt a nyersanyagoknál és az energiaáraknál is, így nehezen tudják tartani az előírásokat. Mint mondta, nagyon fontos lenne a változás és a támogatás, hiszen sem az intézményeknek, sem az önkormányzatnak nincs arra forrása, hogy a megemelkedett árakat kitudják fizetni. Ennek ellenére bízik benne, hogy továbbra is tudják majd tartani az eddigi színvonalat.

Ügyelnek az egyedi igényekre is

Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője úgy fogalmazott, hogy nagyon megváltozott a menza a régi gyermekellátáshoz képest.

– Szigorú szabályoknak kell megfelelni. A központilag kiadott étlapot pedig dietetikus állítja össze. Kevesebb az ételekben a só, a fűszer, így sokkal egészségesebb azok. Gyakran vannak zöldséges ételek, de halból készültek is. A gyerekek többsége kedveli az új ízeket – tájékoztatta portálunkat a vezető, aki azt is elmondta, hogy sajnos az elmúlt években megemelkedett azok száma, akik valamilyen ételérzékenységtől szenvednek. Számukra is készítenek étrendet egy endokrinológus javaslatára a szülőkkel egyeztetve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában