Előny

2023.02.10. 18:07

Támogat a kormány: nem darálja be a nógrádi henteseket a válság

A magyar kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja a kisebb hentesüzleteket. Ez Nógrád-szerte nagy előnyt jelent az üzemeltetőknek, hiszen ők is nehéz helyzetbe kerültek a megemelkedett energia- és üzemanyagárak miatt.

Gubányi Patrik

Nagy István agrárminiszter a közelmúltban úgy fogalmazott, hogy a kis hentesüzletek biztosítják hazánk tradicionális, változatos, térségi ízvilágának és konyhaművészetének fennmaradását. Hozzátette: az üzletek léte a vidék, és különösen a kistelepülések népességmegtartó erejének is alapját képezi, így támogatásuk társadalmi szempontból is jelentős.

–  Jelentősen megnövekedtek a rezsiszámlák, az alapanyag- és az energiaárak. Többek között ezért is kell emelnünk árainkon, csak így éri  meg nekünk – nyilatkozta Tóth Attila, az egyik salgótarjáni húsüzlet tulajdonosa. Rámutatott: a drágulás forgalomcsökkenést is jelent, de nem tudnak mást tenni. 

– Már tavaly is többet kellett kérnünk hústermékeinkért, de idén eddig körülbelül 15-20 százalékos emelkedést rögzítettünk. A sertéshús ipari ára is megnőtt, de a mangalicáé az utóbbi hónapokban csaknem 30 százalékkal fokozódott. Az energiaköltségeket tekintve a háromszorosát fizetjük, mint a válság előtt – emelte ki a vállalkozó. 

Tóth Attila elmondta: nagyon figyelnek az energiafelhasználásra salgótarjáni üzletükben is. Kevesebb elektronikai eszközt használnak, a fűtést pedig klímával oldják meg. Reménykednek benne, hogy nagyjából 3 millió forint támogatást kaphatnak majd, de mindenképp nagy segítséget jelent a támogatás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában