Kutatás

2023.02.23. 08:30

Sikeres felderítőmunkát végeztek a salgótarjáni múzeum tagjai és önkéntesei

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum megkezdte a 2023-as esztendő első, célzott lelőhely-felderítését a minap Érsekvadkerten – írták az intézmény közösségi oldalán.

G. P.

Egy eddig ismeretlen kelta és római kori germán település nyomaira bukkantak a kutatók

Forrás: Dornyay Béla Múzeum

A bejegyzésben arra is kitértek, hogy a 2023-as szezon első, célzott lelőhely-felderítést szolgáló terepbejárásukat a település határában végezték el. 

Az első napon csak pár csepp eső, ám időnként viharos erejű szél tette próbára elhivatottságukat. Ennek ellenére sikerült lehatárolniuk egy középkori faluhelyet. Egész pontosan kiderült, hogy már a kelták is megtelepedtek ezen a területen. Azonban a nap izgalma egy eddig teljesen ismeretlen késő bronzkori, vaskori kelta és római kori germán település volt, ahol a fiúk meghemperegtek az ősök által hátrahagyott antropogén rétegben. Másnap az egykori Felső-Vadkert középkori település határait sikerült beazonosítaniuk egy kisebb neolitikus településsel együtt. Ezután római kori germánok nyomába eredtek, de az aznapi második zápor eláztatta a kedvüket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában