Önkéntesek

2023.02.25. 14:52

Nógrádi önkéntesekkel készítettek fészekalapokat a gólyakosarakhoz (fotók)

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nógrád Megyei Helyi Csoportja felhívására gólyakosárhoz készítettek fészekalapokat a nógrádi önkéntesek a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban szombaton. Minden korosztályt megmozgatott az érdekes program.

Gubányi Patrik

A madarak néhány héten belül megérkeznek vándorútjukról

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményen fiatalok és idősebbek egyaránt vették kézbe a száraz gallyakat, melyekből a gólyák ideiglenes lakóhelyét állíthatták elő. Ez fontos lépés, hiszen a madarak néhány héten belül megérkeznek vándorútjukról. A résztvevők családi programként tekintettek a rendezvényre, amellyel a gólyafiókák sikeres felneveléséhez is hozzájárulhattak. 

Papp Ferenc, az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportjának elnöke elmondta: egyesületük 1975-től működik, a kezdetektől szerveznek különböző madárvédelmi akciókat. 

Kiemelte: a gólyafészek-magasító, ismertebb nevén a gólyakosár, a fészekalapból és egy tartó állványból tevődik össze. Az utóbbi egy fém tartószerkezet, ami valójában megvédi a fészekben lévő gólyákat az áramütéstől. 

– Az eseményen e tartószerkezetre kúszónövények indáiból összefont alapot készítettek a résztvevők, a vékony és rugalmas gallyak kötegeléséhez sok szorgos kézre volt szükség. A fészekalap azért is szükséges, mert ez is segít a hosszú útról visszatérő gólyáknak, hogy felismerjék a fészkelésre alkalmas helyeket – mutatott rá Papp Ferenc.

Hozzátette: társaságuk tagjai közel negyven éve találták ki, hogy fészektartó-állványokat állítsanak elő, ami biztonságos és hatékony a gólyák számára. 

– Így, amíg a vándormadarak nincsenek idehaza, addig kora tavasszal Nógrád több településén is az áramszolgáltató munkatársaival közösen helyezzük ki a szerkezeteket. Ehhez kreáltunk az önkéntesekkel karöltve egy alapot, melyek vonzóak lesznek majd azoknak a gilicéknek, akik az előző esztendőben az adott helyszínen költésbe kezdtek. Tavaly még nem volt meghirdetve az akció, csapaton belül oldottuk meg. Idén azonban gondoltunk egyet, miszerint a lakosságot bevonva kezdünk neki a nemes munkálatnak, ami családi programnak is kiválónak bizonyult – emelte ki az elnök.

A szakember szeretne hagyományt teremteni az eseményből, hiszen szép számmal érkeztek az érdeklődők a látogatóközpontba, akik csoportokra bontva és nagy örömmel dolgoztak a gólyák védelméért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában