Hagyomány

2023.01.25. 19:58

Nem lesz több szarikása? – egyre kevesebben vágnak disznót Nógrádban

A tél közepén járunk, javában tart a disznóvágások szezonja, ám a tapasztalatok szerint évről évre kevesebben ápolják ezt a hagyományt Nógrádban is.

Nagy Orsolya

Egyre kevesebb helyen és egyre kevesebbszer kezdődnek így a téli reggelek Nógrádban. Képünk illusztráció.

Forrás: MW

Brunda Péter karancssági hentes érdeklődésünkre elmondta, hogy inkább csak a falvakban őrzik a tradíciót, a városokban már ritka a disznóvágás. Főként a középkorosztály dönt úgy, hogy saját forrásból, ilyen módon tölti fel a család húskészleteit, a fiatalok már kevésbé élnek ezzel a lehetőséggel. Ők a kényelmesebb megoldást választják, és megvásárolják a hústermékeket az üzletekben.

Megéri még otthon nevelni a disznót?

– Azért még manapság is akadnak, akik otthon nevelnek malacot. Ez jobban megéri olyan szempontból, hogy tudják, a feldolgozás után mit fogyasztanak el. Nem mindegy ugyanis, hogy az ember mit eszik. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy jelenleg a takarmány ára az egekben van – osztotta meg portálunkkal Brunda Péter.

Hozzátette: a házi disznóvágás másik előnye, hogy akár hónapokra is elraktározhatják a különböző hústermékeket, így például a húsokat, kolbászt, hurkát, szalonnát, de a zsírt és a tepertőt is. Többnyire egyébként még ma is ezeket készítik el az otthon vágott disznóból, ám van olyan is, aki még szalámit és disznósajtot is előállít.

kolbász, disznóvágás, disznótor
Ahány ház, annyi féle kolbász...
Forrás: MW

A hentes arra is kitért, hogy a disznótorok ma is – a hagyományokhoz hűen – általában kora reggel kezdődnek és mintegy 7-8 órán át zajlanak. Ennyi idő minimum kell a disznó feldolgozásához. Általában már novemberben elkezdődik a szezon és egészen március elejéig eltart, ameddig hideg van. A szakember elárulta azt is, ízléstől függ, hogy ki milyen disznót vásárol. Vannak, akik a zsírosabb húst kedvelik, de olyanok is, akik a soványat.

Falusi torokon őrzik a hagyományt

Szűkebb hazánkban több településen is igyekeznek egy-egy rendezvény keretében ápolni ezt a régi hagyományt, amely egykor a magyar falvak egyik legnagyobb közösségi eseménye volt, és amihez rengeteg népszokás is kapcsolódik.

Nógrádsipeken február 4-én, szombaton tartanak hagyományőrző falusi disznótort a Malom ház udvarán – tudatta közösségi oldalán a helyi önkormányzat. A rendezvény reggel 8 órakor kezdődik a fogópálinka elfogyasztásával, majd a vágással, pörzsöléssel megkezdik a disznó feldolgozását. Az eljárás a régi tradíciókat fogja feleleveníteni. 14 órától az érdeklődők olyan disznóságokat kósolhatnak, mint a szarikása, a sült hurka és kolbász, valamint a toros káposzta.

Kérdéses, hogy rendeznek-e Böllérfesztivál

Héhalomban a Böllérfesztiválnak van nagy hagyománya, amely a megye egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye. Bakos József, a falu polgármestere elmondta, hogy a napokban döntenek arról, idén lesz-e ilyen program, ugyanis az energiaválság miatt nem biztos, hogy meg tudják tartani. Az elmúlt években a koronavírus miatt maradt el a fesztivál.

– Azért hoztuk létre az eseményt, mert korábban nagy hagyománya volt a disznóvágásnak a faluban, és ezt a mai napig ápolják a helyiek. Szerettük volna a rendezvénnyel tovább éltetni ezt a tradíciót – emelte ki a polgármester. Kifejtette: minden évben tartanak egy önkormányzati disznótort is, ahol összegyűlnek a helyiek és közösen dolgozzák fel a hízót, majd együtt fogyasztják el az abból készült finomságokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában