Hagyományok

2023.02.10. 09:41

Megünneplik a holdújévet a tari Buddha parkban

N. O.

A tibeti újévet ünneplik február 25-én, szombaton a település mellett található Buddha parkban. A közösség az ezeréves tibeti buddhizmus hagyományát követi, így az ünnepségük is megegyezik az ottani szokásokkal. A buddhisták naptára szerint idén a 2150. évet írjuk. 

Mint arról a közösség honlapján beszámoltak, a holdújév alkalmával Tibetben nagy ünnepségeket rendeznek, amely tizenöt napig vagy akár még tovább is tarthat. Az ünnep első napján a családok monostorokat látogatva ünnepelnek, kitakarítanak, különleges ételeket készítenek, valamint új ruhát vesznek fel. Az emberek felajánlásokat, füstölőket és borókaágakat visznek, hogy majd helyben meggyújtsák és megtöltsék a levegőt finom illattal. A boldogság hangulata és a reménység légköre uralkodik az eseményen.

A Buddha parkban az ünnepség 12 órakor kezdődik meditatív zenei koncerttel, ahol Ócs Józsi és barátai zenélnek, majd Láma Csöpel újévi tanításán vehetnek részt az érdeklődők. Ezt követően tisztító tűzszertartást tartanak, amelyet Csö-szertartás követ étekszenteléssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában