Honvédelem

2023.02.26. 06:50

Még várják az önkéntesek jelentkezését a márciusi kiképzésre Salgótarjánban

A Magyar Honvédség ismét kitárja kapuit az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) iránt érdeklődők előtt. A képzés során biztos megélhetési lehetőséget kínálnak a résztvevőknek, valamint a továbbtanulás előtt álló fiatalok is plusz pontokhoz juthatnak. A kiképzések március 13-án indulnak az ország valamennyi megyeszékhelyén, így Salgótarjánban is.

Veres Edina

Az alapkiképzésen a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit is elsajátíthatják

Forrás: Nool | Illusztráció

Fotó: H. Cs.

Két év, két kiképzési ciklus és csaknem ezer résztvevő a Magyar Honvédség által 2021-ben életre hívott Önkéntes Katonai Szolgálat mérlege. E szolgálati forma elsősorban a 18-25 év közötti, továbbtanulást tervező fiataloknak szól, de 65 éves korig minden, a katonai hivatás iránt érdeklődő magyar állampolgár jelentkezhet rá. Szűkebb hazánkban mind 2021-ben, mind tavaly közel húsz jelentkező kezdte meg az ÖKSZ kiképzést.

Vincze Zoltán százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (11. HTI) megbízott irodavezetője rámutatott, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség (MH) a közelmúltban indított el egy egész éves, országos toborzó kampányt. Célja, hogy minél többen megismerhessék a MH által kínált szolgálati formákat és életpálya-lehetőségeket.

– A fent nevezettek közt található az önkéntes katonai szolgálat is, amire március 3-a éjfélig jelentkezhetnek az érdeklődők a honvédség központi online toborzóirodájában, vagy a karrieroldalán. A kiképzés a tervek szerint március 13-án indul az MH területvédelmi ezredeinél (TVE) szerte az országban. Így várhatóan a nógrádi illetékességű MH 3. TVE 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljnál is. Az első két hónapban az alapkiképzésen a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. A képzés második, négy hónapot felölelő részében több választási lehetőség áll az önkéntesek előtt. Egyrészről folytathatják a kiképzést a lakóhelyük vonzáskörzetében, másfelől viszont műveleti besorolású alakulathoz is csatlakozhatnak – fejtette ki Vincze Zoltán százados, aki hozzátette: ez utóbbi esetben az adott katonai szervezetre jellemző – akár ejtőernyős vagy búvár – képzést is kaphatnak, de megtanulhatnak harcjárművet vagy munkagépet kezelni is. 

A megbízott irodavezető kifejtette: a képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami jelenleg nettó 154 ezer, míg a 25 év alattiak számára 189 ezer forint.

– Aki a program második részében speciális területet választ, már a garantált bérminimumot kapja havi fizetésként. Ez nettó 197 ezer forintot, illetve a 25 év alattiak esetében közel 242 ezer forintot jelent. A résztvevőknek jár továbbá ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás. Mindemellett a fiatalok az első 6 hónap teljesítésével 16 vagy 32, illetve egyéves szolgálattal akár 64 többletpontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételihez – részletezte a Vincze Zoltán százados, aki arra is rámutatott, hogy a kiképzés sikeres teljesítése az Acélkocka Altisztképzési Rendszerbe történő jelentkezés esetén is előnyt jelent.

Sokan megtalálják számításukat a honvédségnél

Az ÖKSZ második ciklusának végén életvezetési tanácsok mellett stressz- és konfliktuskezelési, probléma megoldási és kommunikációs stratégiákkal vértezik fel a jelentkezőket, amely a katona leszerelését követően megkönnyíti a civil életben történő tájékozódást is. A megbízott irodavezető azt is aláhúzta, hogy a szolgálat az önkéntességen alapul, ezért bármikor megszüntethető. Ugyanakkor a résztvevő dönthet úgy is, hogy szerződéses katona lesz, de katonai elhivatottságát bizonyíthatja tartalékosként a tanulmányai folytatása mellett, illetve egyéb munkaviszonyban. Vincze Zoltán százados elmondta, hogy sokan megtalálják a számításukat a honvédségnél, így például tavaly a tartalékos katonák közül – beleértve az ÖKSZ program résztvevőit is – több mint 400-an választották a szerződéses katonai szolgálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában